Йога студио 108
Актуален за 16.01
7 Посетители Онлайн
 • Йога студио 108 във Facebook
 • Йога студио 108 в Twitter
 • Канал в You Tube на Йога студио 108
 • Йога студио 108 в Инстаграм

Йога и правилно хранене

19 ноември 2012
11 026

ЙОГА Съвети за правилно хранене

Автор: Светла Благоева, Йога студио 108. Всички права запазени.

Във всеки от нас има естествен инстинкт, според който да се храним здравословно и с балансирана диета. Дълбоко в съзнанието ни ние знаем какво е добре и какво не е добре за нас, но обикновено избираме да игнорираме този вътрешен глас. Редовното практикуване на йога практики стимулира тези естествени инстинкти. Йога променя лошите навици и желанието да ядем здравословна храна се увеличава.

Нека да помислим първо каква е целта на храната преди да изберем какво да ядем. Защо се храним? За да дадем енергия на тялото и на ума, да увеличим силата в нас, да развием ума. Свежата и прясна храна дава лекота, щастие, усещане за радост и увеличава интелигентността. Храната трябва да бъде подходяща за ума, тялото, духа и интелигентността.

Основните препоръки в йога са да се яде възможно най-естествена храна и в умерени количества. Йога препоръчва чисто растителна диета, особено като подготовка за по-висшите клонове и практики – медитация, крия йога.  Вегетарианството се счита че води до вътрешно спокойствие и хармония между ума и тялото, докато храненето с животни се свързва с вътрешно напрежение, гняв, дисхармония, увеличение на желанията. Вегетарианството е в основата на сатвичната диета (сатва – най-висшето качество – чистота, спокойствие, баланс).
Йогийската диета следва сатвичната или чиста диета. Тя се състои от пресни плодове и зеленчуци, сготвени пълнозърнести продукти, бобови растения, ядки и семена, като има както сурова, така и сготвена храна.

Тези храни увеличават сатва в тялото  – това са леки, семпли храни, съдържащи всички необходими вещества. Те повишават жизнеността, дават яснота на ума, спокойствие и устойчивост на заболявания. Раджастичната храна е приготвена с повече подправки и е по-мазна. Тези храни създават тежест в тялото и неспокойство в ума. Лук и чесън – също влизат в графата раджастични храни, стимулиращи и повишаващи желанията. Тамастичната храна е тази, която е стара, престояла, консервирана и загубила свежестта си. Тази храна намалява енергията и ни прави летаргични. Тамастична е храната и когато не е добре сдъвкана или правилно приготвена. Престоялата, замразената и прекалено преработена и консервирана храна е загубила енергията си. Ако се опитаме да се храним само със сатвична храна колкото се може повече, можем постепенно да променим химията в тялото, подмладявайки храносмилателната система и да излекуваме ако има проблеми там. В идеалния случай би трябвало да се храним само с храна, която да отнема  минимално количество енергия за храносмилане, така че оставащата енергия да се използва за по-продуктивни и важни цели.

Когато ядем, важно е да запълним само 50% от стомаха с храна, останалите 50 се разпределят така – 25 за вода или течности и 25 остават празни, за да може да се улесни процеса на храносмилане. Това пространство е необходимо за стомаха, за да произведе храносмилателните сокове и да смели там храната.

Хранете се за да удовлетворите глада си, но без да има усещане за тежест или дискомфорт. Трябва да ядем само толкова, колкото ни е необходимо. За да знаете колко ви е необходимо, направете експеримент. Веднъж се хранете докато усетите пълнота, като осъзнавате колко сте изяли. От това количество храна – само половината ви е наистина необходимо. Трябва да има достатъчно количество празно пространство в стомаха.

Времето на хранене е добре да бъде фиксирано. По този начин стомахът придобива навик да секретира сокове по едно и също време, което улеснява процеса. Добре е да не пропускате хранене, защото тялото започва да складира мазнини, тъй като смята че има критична ситуация. Определяйте храната според сезона. Не се хранете с храни, внесени от други страни. Или поне съседни страни. Винаги яжте това, което е произведено от страната, в която живеете, както и храната да е свежа. Не яжте, когато сте негативни, гневни или депресирани. Начинът ви на мислене се отразява на храносмилането. Трябва да се храните само когато сте спокойни и доволни. Когато ядете, фокусирайте се върху храната, дъвчете добре и бъдете благодарни. Запомнете – вие ядете, за да живеете, а не живеете, за да ядете.
За да постигнем напредък в йога, е необходимо да обърнем внимание и на диетата си. За да живеем наистина пълноценен начина на живот, е необходимо да обърнем внимание на горните пластове на нашите желания, нужди, инстинкти, интуиция, да се подготвим за физическите, умствени, психични и духовни нива в нас.

Храносмилателната система е една от най-важните системи в тялото ни и води към другите процеси в тялото. Слаба храносмилателна система е в основата на много здравословни проблеми. Тя се влияе не само от това какво ядем, но също и от нашите емоции и мисли, както и от физическото състояние на тялото. Ако повишим вниманието си към храносмилателните процеси и избора на храна, това ще подпомогне постигането както на физически, така и на ментален баланс, ще доведе до повече спокойствие и цялостно добруване.

Йога студио 108


Нагоре Tags: , , , , , , , , , ,

Коментари

 1. kapka казва:

  Йогата е невероятно усещане за духа и тялото.

 2. Георги Георгиев казва:

  Много поучително и интересно.

 3. Ева Ранг казва:

  Чудесна статия, а и много вярна. Благодаря за споделянето!

 4. Albena Petrova казва:

  Mnogo hubava statia ,ako samo edin den spazvame tezi principi vednaga mogem da usetin kolko gresno se hranim i ot tam kolko gresno sustestvuvame!

  • Светлана Благоева казва:

   Никак не е трудно, защо ако? Аз спазвам всичко това. Всичко, от което има нужда е осъзнаване и действие.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>