Yoga-Studio-108
Актуален за 25.06
7 Посетители Онлайн
 • Йога студио 108 във Facebook
 • Йога студио 108 g+
 • Канал в You Tube на Йога студио 108

Рафинираното олио – чиста отрова

19 ноември 2013
4 081

Добиване на рафинирано олио – отровата

 Първият процес се състои в извличане на мазнината от слънчогледа. Това се осъществява в т. нар. маслобойни. Стандартният начин на пресоване обаче не предпазва олиото от светлината и кислорода. Поради това то гранясва още в завода. Губят се фосфолипидите (в т.ч. и лецитинът), желязото, медта, калцият и магнезият. Следва рафиниране на бъдещото олио. При него се използва сода каустик(натриева основа). Тя се свързва със свободните мастни киселини и ги неутрализира. При този процес се получава сапун. И тук се губят много минерали и фосфолипиди от олиото.

После суровината се избелва: При този процес се губи бета-каротинът, а високата температура (110 С) причинява промени в мастните киселини, които могат да ги направят вредни за здравето. Накрая се пристъпва към обезмирисване: При него се отделят ароматните масла и останалите мастни киселини. Това става при температура 240-270 С в продължение на 30-60 минути. Като краен резултат се получава едно безвкусно рафинирано олио, вредно, без мирис, лишено от естествените си витамини и минерали, силно повредено от високата температура. Освен това, при високите температури, ненаситените мастни киселини в олиото добиват мутагенни и канцерогенни свойства.

Добиване на нерафинирано олио 

При производството на нерафинирано олио от всякакъв вид се използват качествени суровини, тъй като след това няма обезмирисяване и всяко едно олио /масло/, притежава специфичния вкус на суровината, от която се добива.

Семената или ядките се пресоват посредством шнекова преса. Маслото се оттича през радиалните отвори на пресата в приемник, при което температурата му достига до 45-50 С максимум. Маслото се темперира в приемника до стайна температура, като през това време на дъното на съда се утаяват преминалите през отворите на пресата твърди частици. Темперираното и избистрено натурално масло се подава за филтруване във филтър преса. Получава се съответното масло, готово за консумация, без използване на химикали и загряване. Това е едно пълноценно масло, в което са запазени полезните витамини, минерали и есенциалните мастни киселини.

 

Източник: Балчо Агро Продукт

Споделете статията ако ви е харесала :)

Нагоре Tags: , , , , , , ,

Коментари

 1. Мария казва:

  Абсолютно вярно!
  Не знам обаче къде се продава нерафинирано и ако се купува много рядко каква е гаранцията, че няма да е гранясало и то.

  • Светла М. Благоева казва:

   Нерафинирано има навсякъде! Студено-пресован зехтин е нерафинирано, . Всяко студено-пресовано масло е нерафинирано. Във всеки био или по-голям хранителен магазин има. Дори в големите вериги. Гранясало? То двойно рафинираното е пълна отрова… аз досега никога не съм попадала на гранясало масло…. а нерафинирано ползвам от повече от 30 години. То рафинираното е гранясало, само че не му личи…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>