Йога студио 108
Актуален за 20.06
2 Посетители Онлайн
 • Йога студио 108 във Facebook
 • Канал в You Tube на Йога студио 108

Йога учител Сатянанда йога Светла Благоева

26 649

Светла Благоева, квалифициран Сатянанда йога учител
(саняси Савитримурти)

Здравейте,

Йога практикувам вече 20 години, а преподавам 15 години.

Завършила съм английска гимназия, в университета учих “Културно-историческо наследство”, но най-ценното ми образование е по йога, за което отделих повече от 7 години и продължавам все още да уча, макар и не академично.

При мен може да практикувате класическа йога по методите на Бихарската школа, Индия. Завършила съм всички нива на обучение към школата за Сатянанда йога учител.
Член съм на European Satyananda Yoga Family и Българска йога асоциация. Обучението ми по йога бе на 3 континента – Америка (Yoga Academy of North America), Европа (Satyananda Yoga Academy Europe) и Азия (Bihar School of Yoga).
Но смятам че освен дипломите, най-важни са вдъхновението, талантът и призванието. Искрено се надявам тези 3 неща да бъдат винаги с мен. 

На 1.09.2006г. създадох Йога студио 108 ®. Място, където може да практикувате и да научите повече за тази красива и необятна вселенска наука, наречена йога.

Сатянанда йога е система, съчетаваща в себе си всички основни аспекти на йога. Като основната тема е хармония между сърцето (емоциите), ръцете (действията) и главата (мислите). Йога не е само интересна философия, а е нашата същност и естественото ни състояние. Йога не е нещо отвън, йога е вътрешната ни сила, която се проявява в света.

Чрез йога се учим да дишаме правилно, да се храним правилно и да поддържаме балансирано енергийно ниво. Йога ни учи да разбираме ума, да бъдем здрави, да развиваме добри навици, да бъдем състрадателни и да изчистваме излишните неща, да се развиваме, да израстваме.
Щастието на човека се крие в ума, в сърцето и действията. За да имаме това щастие, се учим да мислим, да чувстваме и да постъпваме правилно. В съзнателната работа на отделния човек се намира личното щастие, което води и до колективното щастие на всички.

От най-ранна тийнейджърска възраст започнах да се интересувам и да практикувам различни енергийни практики и се стремях към здравословен начин на живот.

След като открих Сатянанда йога, видях един непресъхващ извор на знание и мъдрост. Имах мечта да отида в Индия. Мечтата ми се осъществи и там започна обучението ми по йога. 7 години се обучавах и практикувах, преди да премина към преподаване на йога – 2004 година. 

В Индия срещнах духовните си учители - Свами Ниранджан и Свами Сатянанда Сарасвати. Благодарение на тях вървя по личния си духовен път, както и развивам познанията и уменията си в преподаването на йога.

15 пъти съм пътувала до Индия за различни семинари, курсове и пътувания. Посетила съм около 50 специализирани обучения и семинари по йога, с най-различна продължителност – от 1 ден, най-кратките, до 6 месеца – най-дългите.

Посветена съм в традицията на Дашнами саняса – карма саняса с духовно име Савитримурти (означава “лъч светлина” и дъщеря на Слънцето).
Освен йога класовете, изнасям и лекции на различни теми, правя семинари, уикенди и тренинги в студиото, извън София и чужбина.

Сайтът на Йога студио 108 съществува от 2004 г. - един от първите сайтове за йога в България. Освен информация за йога курсовете, които водя, както и различните събития, които организирам, в сайта можете да прочетете много статии на тема йога, хранене, притчи, интервюта - в секцията вдъхновения. Можете да научите интересни изрази и термини в речник, да видите селекцията от филми в линка филми, да разгледате в библиотеката заглавията на книги, които са в библиотеката на студиото. Или да прочетете мнения и отзиви за мен :)

ТЕМИ НА РАЗЛИЧНИ ЛЕКЦИИ, КОИТО ИЗНАСЯМ:

 • Хатха йога и шаткармите – очистителни практики – 4 часа
 • Йога и здравословен начин на хранене - 5 часа семинар
 • Раджа йога – йога философия – 3 часа
 • Чакрите – 10 часа семинар
 • Здраве за очите – 3 часа семинар
 • Йога терапия – 2 часа
 • Йога и депресия – 2 часа
 • Крия йога – 1 час
 • Слънчевия поздрав или Сурия Намаскар – 2 часа
 • 18-те качества на Свами Шивананда – Път към съвършенство – 2 часа
 • Йога практиките и тяхното позитивно въздействие – асаните, позите, пранаяма – дихателните техники, релаксацията, медитация, мудри и бандхи – 2 часа
 • Йога и техники на релаксация и медитация
 • Духовното израстване в 7 стъпки според Хатха йога

Изнасям лекции и семинари в Йога студио 108 и понякога съм канена в йога клубове в страната.

Всяка година правя йога уикенди извън София, летен йога лагер и йога пътешествия в чужбина.

Списък на всички семинари и обучения, които съм посетила може да видите тук

 


Нагоре