Yoga-Studio-108
Актуален за 21.01
2 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 g+
  • Канал в You Tube на Йога студио 108

Йога и Смъртта

220

Йога и смъртта

Саняси Атмадаршан разказва как е открила вдъхновението за семинара “Yoga and Death”, който ще се проведе в България под името “Йога и мистериите на Смъртта”

“Винаги съм била малко странна птица по отношение на смъртта. Спомням си, че веднъж като тийнейджърка попитах майка ми дали бях достатъчно възрастна, за да напиша завещанието си. Тя ме погледна странно и ми каза да не се притеснявам, че ще умра скоро – това въпреки факта, че други ученици в класа ми бяха загинали от злополука или самоубийство. Идеята за моята смъртност не беше опция за майка ми, макар че тя работеше в болница и наблюдаваше хора от всякаква възраст да умират всеки ден.

Няколко години по-късно майка ми беше диагностицирана с остра миелогенна левкемия, болест, която е доста разпространена в нейната професия на радиологичен технолог. Тя дори не успя да види внуците си, преди да отиде в болницата за последен път. Спомням си, че няколко роднини не отидоха да я видят за последно, просто не можаха да понесат мисълта, че тя си заминаваше. И въпреки че бях работила в отделение за интензивни грижи и бях виждала смъртта да идва по най-различни начини, все още не бях готова да подкрепя майка ми през дългата й мъчителна кончина.

Докато майка ми преживяваше първото вливане на химиотерапия, преподавах йога семинар за Бхагавад Гита. Четях коментар на преводача: “Това, от което не можем да се откажем доброволно, ще ни бъде отнето.” И избухнах в сълзи пред класа. Да, това беше великата “Бхагавад Гита”, книга за един войник, който се среща със смъртността си на бойното поле и тази книга ми даде голяма утеха. А приказният упанишад – “Катхопанишад”, който разказва за едно момче, което е изпратено на смърт преждевременно, ме вдъхнови да разработя програма, която да помогне на хората открито да говорят за смъртта и да се научат как да се изправят пред своето последно отпътуване, или това на близките им – с божествената благодат, спокойствие в душата и мир.

Каквото и да е мнението ви за края на живота, йога може да ни даде инструментите, с които да преминем към този преход с по-голямо спокойствие и да ни помогне да премахнем някои от страховете и болката, до която смъртта неизбежно води. И така да се сприятелим с Яма (Смъртта).”

Атмадаршан също съпровожда хора в сетния им час. 

Това бяха думите на Атмадаршан по повод предстоящия семинар “Йога и мистериите на Смъртта” -
София, 22-23 април, за който може да се запишете на мейл: yogastudio108@gmail.com или 0884 000 108

За пълната информация и програма моля следвайте линка Йога и мистериите на Смъртта.


Нагоре
snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake