Yoga-Studio-108
Актуален за 21.01
2 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 g+
  • Канал в You Tube на Йога студио 108

Хатха Йога и очистителните практики – шаткарми – неделен семинар

1 917

18 март 2018, неделен семинар
От 10:30 до 14:30 ч.

в Йога студио 108
лектор: Светла М. Благоева, Сатянанда йога учител

“Какво е Хатха йога и Йога като терапия с шаткарми” 

Записване в графика за 18.03, неделя.
Подходящ за всички начинаещи, които желаят да научат повече за Хатха Йога и
практики, с които да прочистваме тялото и ума.
Такса участие 10 лв. (или с карта и доплащане)

Лекция за Хатха йога – основните практики, освен асана, пранаяма, са така наречените ШАТКАРМИ, или шест очистителни действия. В тази лекция ще говоря за най-лесните, приятни и достъпни очистителни практики – очистване на главата, дихателната система, храносмилателната система, нервната система. 

Програма:
10:30 – 11:30 – Теоретична част – праничните канали в тялото, енергийната система, елементите и тяхната роля в живота ни, необходимостта от пречистване
- Кратка 5-10 мин. пауза

11:40-13:00- Хатха йога практики част 1 + демонстрация на някои от техниките
Техники за прочистване на главата, дихателните пътища и стомаха. Превенция и справяне с болести като синузит, мигрена, главоболие, киселинност, лошо храносмилане, алергии, дихателни проблеми и др.

- Кратка пауза 5-10 мин.

13:10- 13:50 – Хатха йога практики част 2
- тук включва и изпълнение на 5 асани
- Пълно изчистване – теория и обяснение на изчистване на храносмилателния тракт с вода
- прочистване на кръвта, бъбреци, черен дроб, нервна система, лимфа. Регенерираща и покачваща жизнената сила практика

14:00 – 14:30 –  Въпроси и отговори

Хари Ом Тат Сат

Йога може да бъде приета и като терапия, макар йога да не е терапия, тъй като тя разглежда човека като цяло и не лекува симптомите и болестта, а самия човек. Чрез йога практики и принципи можем да регулираме самия начин на живот, а оттам да повлияем и върху здравето. Но йога дава и точни препоръки и практики при конкретните заболявания.

Хатха йога се състои от практики, наречени шаткарми, които се делят на 6 групи. Целта е да пречистим тялото и ума, да се предпазим от различни видове болести. Чрез баланс на жизнената енергия, ида и пингала. Ида е умствената енергия, а пингала – жизнената енергия.

Пречистването е първото условие за физическото и умствено здраве. Ако физическото тяло е задръстено от токсини и излишни тежки субстанции, нормалната работа на органите се нарушава и това води до заболяване. На умствено поле напрежението от обърканите мисли, комплекси, закостенели условности и прекомерни емоции води до стрес и умствени разстройства. Когато на фино поле има блокажи в системата от енергийни канали и в главните енергийни центрове, нарушава се правилното и хармонично протичане на Жизнената енергия, а това от своя страна води до дисбаланс и заболявания.

Тялото, умът и духът на човека трябва да бъдат пречиствани както за поддържане на здраве и хармония, така и за осигуряване на ефективност на практиките за усъвършенстване и еволюция. Пречистващите практики сами по себе си са силни и въздействащи и трябва да бъдат изпълнявани под вещото ръководството на опитен учител.

Йога студио 108


Нагоре
snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake