Йога студио 108
Актуален за 16.12
4 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Хатха Йога и очистителните практики – шаткарми – неделен семинар

1 987

18 март 2018, неделен семинар
От 10:30 до 14:30 ч.

в Йога студио 108
лектор: Светла М. Благоева, Сатянанда йога учител

“Какво е Хатха йога и Йога като терапия с шаткарми” 

Записване в графика за 18.03, неделя.
Подходящ за всички начинаещи, които желаят да научат повече за Хатха Йога и
практики, с които да прочистваме тялото и ума.
Такса участие 10 лв. (или с карта и доплащане)

Лекция за Хатха йога – основните практики, освен асана, пранаяма, са така наречените ШАТКАРМИ, или шест очистителни действия. В тази лекция ще говоря за най-лесните, приятни и достъпни очистителни практики – очистване на главата, дихателната система, храносмилателната система, нервната система. 

Програма:
10:30 – 11:30 – Теоретична част – праничните канали в тялото, енергийната система, елементите и тяхната роля в живота ни, необходимостта от пречистване
- Кратка 5-10 мин. пауза

11:40-13:00- Хатха йога практики част 1 + демонстрация на някои от техниките
Техники за прочистване на главата, дихателните пътища и стомаха. Превенция и справяне с болести като синузит, мигрена, главоболие, киселинност, лошо храносмилане, алергии, дихателни проблеми и др.

- Кратка пауза 5-10 мин.

13:10- 13:50 – Хатха йога практики част 2
- тук включва и изпълнение на 5 асани
- Пълно изчистване – теория и обяснение на изчистване на храносмилателния тракт с вода
- прочистване на кръвта, бъбреци, черен дроб, нервна система, лимфа. Регенерираща и покачваща жизнената сила практика

14:00 – 14:30 –  Въпроси и отговори

Хари Ом Тат Сат

Йога може да бъде приета и като терапия, макар йога да не е терапия, тъй като тя разглежда човека като цяло и не лекува симптомите и болестта, а самия човек. Чрез йога практики и принципи можем да регулираме самия начин на живот, а оттам да повлияем и върху здравето. Но йога дава и точни препоръки и практики при конкретните заболявания.

Хатха йога се състои от практики, наречени шаткарми, които се делят на 6 групи. Целта е да пречистим тялото и ума, да се предпазим от различни видове болести. Чрез баланс на жизнената енергия, ида и пингала. Ида е умствената енергия, а пингала – жизнената енергия.

Пречистването е първото условие за физическото и умствено здраве. Ако физическото тяло е задръстено от токсини и излишни тежки субстанции, нормалната работа на органите се нарушава и това води до заболяване. На умствено поле напрежението от обърканите мисли, комплекси, закостенели условности и прекомерни емоции води до стрес и умствени разстройства. Когато на фино поле има блокажи в системата от енергийни канали и в главните енергийни центрове, нарушава се правилното и хармонично протичане на Жизнената енергия, а това от своя страна води до дисбаланс и заболявания.

Тялото, умът и духът на човека трябва да бъдат пречиствани както за поддържане на здраве и хармония, така и за осигуряване на ефективност на практиките за усъвършенстване и еволюция. Пречистващите практики сами по себе си са силни и въздействащи и трябва да бъдат изпълнявани под вещото ръководството на опитен учител.

Йога студио 108


Нагоре