Йога студио 108
Актуален за 24.05
4 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Дали Йога е хинду практика?

30 октомври 2014
687

Дали йога е хинду практика?

СВАМИ НИРАНДЖАН

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108
Тази статия е с авторско право на преводача. 

Дали Йога е хиндуистка практика, т.е. само за индийци, хинду?

Свами Ниранджан:
Сред много хора се разпространяват заблуди, че йога е езическа практика, че йога е демонична и прочие. Най-първо трябва да разберем какво е “хиндуизъм”. “Хинду” произлиза от “Реката Инд”, Хинду е култура, а не религия. Този термин “Хинду” идва от персите, които наричали така хората, които живеят в долината на река Инд, които са били последователи на най-старата култура “Санатан Дхарма“. В хиндуизма няма конкретна система от вярвания.

От тази култура Санатана Дхарма са произлезли най-много просветени хора като Махавийра, Буда, Бодхидхарма, Кришна и много други. Това е единствената култура, където хората не са били убивани и гонени за това че са отричали или не са приемали дадена концепция за Бог. Тази култура приема и политеизъм и монотеизъм, както и атеизъм, като основната цел на тази култура не е да се покланят на някой Бог, а да търсят освобождение или просветление. Древните хиндуистки писания като Ведите, Упанишадите, Бхагавад Гита и т.н. са за цялото човечество, а не за определена секта или религия. Смисълът на Санатан дхарма е Вечното, от тази култура са произлезни религии като будизъм, джайнизъм, сиккхизъм и др.

Не съществува точно специална система от вярвания, определен бог или идеология или точно определена книга, която можете да наречете “хиндуистка” или която описва хиндуистки начин на живот. Каквото и да правите в тази култура е хинду. Можете да почитате един човек-бог и това да бъде хинду. Можете да почитате жена-бог и да бъдете хинду. Можете да почитате крава и пак да бъдете хинду. Можете да почитате природата и да сте хинду. Или да сте атеист и да не почитате нищо и отново вие можете да бъдете хинду. Хинду е културна, а не религиозна идентичност.

В хиндуския начин на живот, единственото важно нещо в живота на човека е неговото освобождение. Мукти е единствената цел. Свободата. В хиндуизма, будизма, джайнизма крайната цел е Мукти или Нирвана или Просветлението или Себе- Реализацията. Тази култура е култура на търсенето, а не на вярата, търсенето е духовност, вярата е религия. В Упанишадите се казва, че като прочетете някоя свещена книга, това не е достатъчно, за да знаете и да научите абсолютната истина. Това може да помогне до известна степен, но пълната истина идва чрез пряк опит, който ние наричаме Себе-реализация. И това е, което представлява културата на Санатана Дхарма. И културата на Йога.

Свами Ниранджанананда Сарасвати


Нагоре Tags: , , , , ,

Коментари

  1. Светлана Благоева казва:

    Кратко, ясно и точно ;)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>