Йога студио 108
Актуален за 25.05
1 Посетител Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Йога и какво е това

25 юли 2011
972

ЙОГА
Свами Сатянанда

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108 - Тази статия е с авторско право на преводача. 

Йога не трябва да бъде разглеждана като религия. На нея трябва да се гледа като на наука, наука за ума и тялото, както и философия. Това е нещото, което трябва да бъде обяснено на хората. Йога не е магия, която ще ви излекува ако седите на главата си. Както модерната наука има философия, социализмът има политическа философия, капитализмът има своя собствена философия, така и йога има философия, която се нарича Самкхия. Това трябва да се знае от всички образовани хора. Ако това не е обяснено, хората биха възприели йога като част от хинду религията. А хората в днешно време са предпазливи, когато става дума за религия; страните предпочитат да се наричат светски. Дори и аз съм предпазлив когато става дума за религии и секти. Затова йога трябва да бъде разграничавана от религията и да бъде обяснена нейната философска и научна природа.

Има различни школи за индийска философия като например Адвайта веданта, Джайнизъм, Няя, Вайшешика, Мимамса, Самкхия. Самкхия е много древна система, развита от мъдреца Капила. Основна мисъл, заложена в Самкхия, е че в началото са Пуруша (върховно съзнание) и Пракрити (изначална природа). Тези два елемента съществуват във всичко. Вашето съществуване има два елемента: тяло и дух. Всичко се състои от двата вечни елемента. Върху това се основава и йога.
Йога е имала много различни традиции. Например традицията на Горакшанатх, който е бил последовател на Матсиендранатх. От тях идва традицията на хатха йога. Риши Геранда имал своя собствена хатха йога традиция. Яджнавалкя също. Имало е също йоги-тантристи, чието учение било достъпно за много малко хора. Всички тези учения съществуват от векове.

PatanjaliСлед това се появява раджа йога на Патанджали, която е коренно различна от традициите на хатха йога. Патанджали е написал само една сутра за асана: стхира-сукхам асанам – асана е удобна и стабилна поза, в която може да останете дълго време. Пранаямата той обяснява по-детайлно, но набляга най-вече на читта, съзнанието. Читта и атман – съзнание и дух. Бил му зададен въпросът какво може да бъде постигнато с практикуването на йога. Той отвърнал: “Drashtaha swaroope avasthanam“ – „Тогава садхака се установява в собствената си природа“. Когато е бил запитан какво е йога, той не дава обяснението си в рамките на хатха йога. Той казал читта вритти ниродха; това е ограничаване на вълните, породени в съзнанието. Какви са тези вълни, които се пораждат в съзнанието? Ядосвате се. Това е вритти или мисловна вълна, вие я ограничавате. Когато хвърлите камък в езеро, той предизвиква малки вълни. Образувалите се концентрични кръгове не са нещо по-различно от водата, и по пътя на тази логика, вритти не се различават от съзнанието, но те имат способността да го раздвижват. Така Патанджали обяснява йога.

Бхагавад Гита описва 18 вида йога. Първият е вишада йога, йога на депресията. Когато човек е депресиран, той се чувства безнадежден. Няма желание за работа, учене, разговор и всичко му изглежда негативно и неблагосклонно към него. Какво казва Арждуна в първата глава на Бхагавад Гита? „Лъкът се изплъзва от ръцете ми, окъпан съм в пот, неспособен съм да стоя прав, вие ми се свят, всичко ми се струва негативно“ (1:30, 1:31):

Gaandeevam sramsate hastaat tvak chaiva paridahyate;
Na cha shaknomyavasthaatum bhramateeva cha me manah.
Nimittaani cha pashyaami vipareetaani keshava.

Това са симптомите на депресия, за лечението на които, днешната медицина би предписала лекарства. В санскрит депресията се нарича „вишада“. От тук първата глава на Бхагавад Гита е „Вишада йога“. Практикуването на йога започва когато умът е потънал в депресия. Ако състоянието на умът ви бе нормално, защо бихте имали нужда от йога? Нуждаете се от йога когато умът ви не е балансиран. Затова Бхагавад Гита започва с вишада в първата глава, а следващите глави описват други видове йога.

ida pingalaЗатова, когато дефинираме йога, не трябва да я ограничаваме до хатха йога. И когато говорим за хатха йога, трябва да запомним, че тя не се състои само от асана и пранаяма. Асана, пранаяма, мудра и бандха са част от хатха йога, но това, за което наистина става дума е обединяването на двете сили на ида и пингала. Хам и Тхам са биджа мантри, заедно те образуват думата „хатха“, затова обединяването на тези две сили е хатха йога. Ида и пингала са двете основни нади, енергийни канала, в тялото. Те създават депресия, вълнение или страст и също така контролират дишането. Наричат се още Ганга и Ямуна, слънцето и луната и т.н. Сходни термини от модерната медицина са симпатикова и парасимпатикова нервна система. Основната цел на хатха йота е да балансира тези две системи. Асана, пранаяма, мудра и бандха – всички те целят това. Асаните не са основният компонент на хатха йога. Когато практикувате асани вие практикувате само част от хатха йога, най-лесната част от нея. Гуру Горакшанатх, Мъдрецът Геранда, Яджнавалкя – всички те описват хатха йога като шаткарма – шестте прочистващи крии.

Природата е създала тялото по такъв начин, че всички негови части да работят в перфектна съгласуваност. Дори не можете да чуете как мозъкът работи. Но ако някоя част от тялото не е в хармония, се проявяват болестни състояния, много от които медицината не може да излекува. Йога обаче, би могла да ви помогне да се справите с тях.
Освен кръвта, има още едно нещо, което протича навсякъде в тялото – съзнанието. То протича толкова бързо, че в момента в който комар ухапе ръката ви, вие вече знаете за това. Съзнанието позволява на чувството да отиде до рецепторната част на мозъка и също така води до осмисляне на това чувство. Понякога потокът на мисълта е блокиран, понякога казвате нещо на някого и той ви отвръща с: „Какво каза?“. Това се случва когато потокът е прекъснат някъде. Целта на хатха йога е да отстрани всички блокажи, пречещи на потока на съзнанието, на кислорода и кръвта. Целта на ражда йога, обаче е друга.

Целта на раджа йога е да успокои вълненията на ума. Помислете колко пъти през деня вашият ум е обзет от вълнения. Тревога и безпокойство ви преследват навсякъде, когато четете вестника си или гледате телевизия. Децата ви, съпругът или съпругата ви, парите или тяхната липса, всичко поражда безпокойство. Животът ви е изпълнен с тревога. Това означава, че умът ви е разсеян и разстроен. Когато умът е разсеян, той не спира да блуждае. Целта на раджа йога е да обедини мисълта и да я фокусира. Това е голямата цел на йога: способността за медитация върху едно единствено нещо, дори само за минута, да доведе до състояние, в което има само една мисъл в ума за повече от една секунда, състояние като това на Арджуна, когато е трябвало да прониже окото на птицата. Той не виждал главата на птицата, клонът, нито пък лъкът и стрелата. Единственото нещо, което виждал било тъмната точка на окото на птицата. Това явление е известно като безусловно състояние на свръхсъзнание (самадхи). Виждате само едно единствено нещо пред очите си.

Основното постижение на йога не е достигането на добро здраве. Това е само страничен ефект от нея. Главното постижение на йога е концентрация, свръхсъзнание. Когато умът е концентриран, тогава човек забравя за всички събития в заобикалящата го среда. Когато това се случи, странен вид енергия се надига отвътре, една специална енергия, която протича в ума. Това е йога.

Сатсанг в Рикхия през 2000 г.
Свами Сатянанда Сарасвати

Превод Светлана Благоева, Йога студио 108

линк към оригиналната статия от списание Йога, ноември, декември 2008


Нагоре Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>