Йога студио 108
Актуален за 25.06
5 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Канал в You Tube на Йога студио 108

Садхана на щастието

17 май 2019
224

Садхана на щастието от Свами Ниранджананда Сарасвати

Авторски превод Светла Благоева, Йога студио 108

Предписанията, които дават ямите в йога за начина на живот не са много популярни и добре известни, тъй като почти никой не ги е проучвал. Дори ямите и ниямите в раджа йога биха били непознати, ако човек не е чел “Йога сутрите” на Патанджали. По същия начин, ямите и ниямите на други видове йога не са известни на хората, тъй като всеки се концентрира върху тялото. “Аз смятам, че йога е практика за тялото и не ме е грижа за ямите и ниямите,” казват хората. Но в този случай те също трябва да осъзнаят, че не практикуват йога. Ако яма и нияма отсъстват от фокуса ни, йога остава само едно физическо упражнение. Ако внедрите в живота си ямите и ниямите, тогава се свързвате с доброто, позитивното, конструктивното и творческото и давате възможност те да се проявят и да подобрят живота ви. Първата яма в йога е щастието. А първата нияма в йога е джапа.

Изтока и Запада

Религията свързва духовността с осъзнаването на Бога. А йога свързва духовността с осъзнаването на чистотата и правилните действия. Това е основната разлика между идеята за духовност в обществото и идеята за духовност в йога. В йога това е чистота и вътрешно пробуждане. Духовността от религиозна гледна точка е осъзнаване на Бога. Има разлика в тълкуванието на тази дума между различните култури, въпреки че използваме една и съща дума – „духовност“. Когато използват думата духовност, индийците имат една определена идея, а западняците имат друга, различна представа за духовността. Тези две линии на възглед никога няма да се припокрият. За западното общество разбирането на духовността се основава на религията. Разбирането на духовността в Азия не се основава на религията, а на личния опит на хора, които са преминали през процеса и са осъзнали нещо различно – че всички сме част от една и съща вселена, едно и също семейство. Религията казва, че трябва да вярвате, защото тя се основава на система от вярвания. Духовността се основава на “процес на откриване”, защото трябва да видите какво се крие в замърсения ум и нечистото сърце. Замърсеният ум дава израз на алчността, страстта, агресията, пристрастености, арогантност и ревност. Чистият ум е пълна противоположност – мъдрост, разбиране. Ако осъзнаем какво се крие под слоевете на мръсотия в нашия ум, а именно – чистотата, то това е духовността, според индийската култура, както и според йога. Това е, което трябва да открием вътре в нас.

Божията промисъл и желание

Няма смисъл да говорим за мир, ако не сме в състояние вътре в себе си да изживеем мира. Няма смисъл да говорим за щастие, ако не можем да бъдем щастливи в по-голямата част от времето, в което сме активни. Щастието трябва да бъде естествената природа на човека, а не тревогите и безпокойството. Но всъщност се случва точно обратното. Тревогите и безпокойството са се превърнали в естествен израз на човешките умове, а щастието е минало на заден план. Това трябва да се промени. По-голямата част от времето трябва да сме щастливи, а в моментите, в когато има напрежение и проблеми, да изживяваме тревога и безпокойство. Но 24 -те часа тревога и безпокойство, които изжияваме, с няколкото кратки моменти на щастие, това не е начинът, по който Бог иска “децата” му да се развиват и да растат. Бог иска всички да бъдем щастливи, а не притеснени и тревожни. Защо не можем да направим усилие към това, да станем щастливи? Виждайки каква е причината за болката и страданието: Дали това съм аз, или това са моите очаквания, моите амбиции, или друг човек, който създава блокажи и бариери? Открийте причината и се опитайте да я овладеете. Ако сте вие, променете себе си, за да станете по-щастливи. Това няма да се случи за една нощ, но все някога ще се случи. През октомври месец имаме правило в нашия ашрам, обявили сме октомври да бъде месец на щастието. Всеки трябва да се стреми да бъде щастлив, дори санясините. Нещастието е състояние, което съществува в ума на всеки от нас. В това състояние на нещастие, ние се затваряме, насочваме вниманието си към него, чувстваме се потиснати и депресирани, чувстваме се агресивни и проявяваме и изразяваме идеите си чрез нервно безпокойство и напрежение.

Ароматът на щастие

Практикуването на медитация е чудесен начин да започнем да наблюдаваме ума си. След като сте успели да наблюдавате ума, можете ли съзнателно и преднамерено да промените неговата експресия? По време на медитация можете да наблюдавате, примерно ако практикувате антар моуна и да си кажете: “Добре, избирам тази мисъл и ще открия откъде идва”. Чудесно. Вие открите това, дори може да успеете да изчистите съответната мисъл, но това ще бъде само един аспект, една частица от нещата. Какво става с прилепващия аромат на отчаяние, депресия и тревожност, който този момент е оставил? Изчистихте, но окадихте ли с ароматна клечка, за да се отървете от застоялия мирис?

И ако запалите инсенс, за да премахнете остарялата миризма на негативност, този инсенс трябва е с аромат на щастие. Този инсенс трябва да е с аромат на щастие, а не на друго нещо, дори не на мантра, защото мантрата ще я обърнете отново само към себе си. По този начин трябва да вникнете в начина на изразяване на ума си и да направите усилие да го промените в положителна посока, във всеки един момент. И това се оказва, че е най-трудната садхана. Когато имаме предвид йога, мислим за практиката в студиото или в къщи: “Аз ще направя това и това и това,” “Ще ме научат на това и на това и на това,” Ще науча това и това и това. Но отвъд обстановката на студиото или момента на практиката, си живея моя нормален живот, а не давам израз на йога в живота ми. Как може човек, който се занимава с йога за няколко часа през деня, да очаква, че ще създаде духовно съзнание? Нямайте очакване за това. Не поставяйте на лицето си маска на праведност и истинност, когато знаете, че това, което правите, не е правилното. А правилното е да практикувате именно тази садхана – садханата на щастието.

- 25 октомври 2018, Munger Yoga Symposium, Индия

Споделете статията ако ви е харесала :)

Нагоре

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>