Йога студио 108
Актуален за 25.05
5 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Основи на пранаяма

22 февруари 2017
813

Основата на пранаяма
Свами Сатянанда Сарасвати

Авторски превод Светла Благоева, Йога студио 108

Пранаяма – това е една много трудна практика. Има много разновидности на пранаяма, например нади шодхан, брамари, капалбхати, бхастрика, уджай, и т.н. Но всъщност това не е точно пранаяма, а са разновидности на практиката пранаяма. В текстовете на хатха йога съвсем ясно е посочено, че задържането на дъха е пранаяма. Паузата между вдишването и издишването е пранаяма. Когато вдишвате и издишвате, помежду им има пауза. Тази пауза може да бъде една секунда, десет секунди или една минута. Това се нарича задържане на дъха – кумбхака. Имено това е пранаяма.

И затова когато използвам думата пранаяма нямам предвид практики на пранаяма. А говоря именно за задържането на дъха. В практиката на пранаяма, трябва да можете да задържате дъха си, но това няма да е много лесно. И освен ако не сте се подготвили много добре, ямите и ниямите (кодове на поведение), няма да имат съществено значение. Разбира се, хората обикновено обичат да вярват в нещо и обичат да следват някаква догма. Всяко учение има своя собствен морален кодекс, но нали знаете колко трудно е да се приложи това на практика. Нека да бъдем откровени със себе си, това е точно така, нали?

Така че, за да практикуваме пранаяма с подходящата подготовка, трябва да можем спокойно първо да изпълняваме бандхите. Пранаяма без бандха няма особено значение и въздействие. Първо, трябва да знаете какво представляват и как се правят бандхите. Пранаямата трябва да се практикува с бандхи, в правилната медитативна поза и със съответната мудра. Или ще бъде шамбхави мудра (фокусиране на погледа в междувеждието), или насикагра мудра (с акцент върху върха на носа).

Комбинацията от мудра, бандха, пранаяма и асани ще бъдат средствата за овладяване на ума. Този, който може да овладее праната, може да завладее и ума. И според хатха йога е по-лесно първо да овладеете праната и след това умът ще бъде овладян по-лесно.

Откъс от “The True Spirit of Hatha Yoga” (part 7)


Нагоре

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>