Yoga-Studio-108
Актуален за 21.09
5 Посетители Онлайн
 • Йога студио 108 във Facebook
 • Йога студио 108 g+
 • Канал в You Tube на Йога студио 108
 • Йога студио 108 във LinkedIn

Наваратри – духовен празник

21 март 2008
1 578

НАВАРАТРИ

Светлана Благоева, Сатянанда йога учител. Моля цитирайте източник и слагайте линк, когато копирате.  

Целта на Наваратри е да създадем различна атмосфера, която да е подходяща за трансформация. Най-силния метод за трансформация и въздействие върху чакрите са мантрите, баджаните и киртана.

Наваратри означава 9 нощи, това време се счита за изключително подходящо за йога практика и садхана. Време за пробуждане на вътрешната сила. Възползвайте се от възможността да правите Мантра йога – пеене на мантри. Мантри с които да пробудим вътрешните си сили за справяне с препятствията и  трудностите – Дурга, да създадем изобилие и красота – Лакшми, и да постигнем високо ниво на осъзнаване – Сарасвати. Този фестивал почита космичната женска енергия и ще се случва всяка сутрин с пеене и киртан.

 Наваратри има 3 етапа, идентифициращи тамас, раджас и сатва.
 През първите 3 дни се обръща внимание върху изчистването на грубите препятствия с помощта на Дурга. Човешкото сърце е изпълнено с гняв, алчност, ненавист, страст, гордост, ревност. Тези препятствия трябва да бъдат отстранени, а сърцето пречистено. Именно Дурга безпощадно унищожава всички препятствия, обитаващи там, а именно негативните качества. Обърканата личност се трансформира в здрава личност, в която могат да разцъфнат божествените добродетели.
Първия етап е да идентифицираме тамастичните качества в нас – какво е добре да изчистим и премахнем, идентифициране и изчистване на нисшата природа в нас. И на това са посветени първите 3 дни от Наваратри под формата на силата, която разрушава негативното.

Втория етап е раджас – когато сме изчистили и е време да култивираме позитивни качества, да декорираме, да украсим живота си, да постигнем благоденствие и щастие. И на тази енергия посвещаваме вторите 3 дни. В тези дни се почита Лакшми, стояща върху разцъфнал лотос, държаща лотосови цветове в ръка. Тя символизира разтварянето и въплъщението на мекотата, хармонията и съвършенството. Човек познава нейната благосклонност под формата на материален и духовен успех и процъфтяване. Лакшми поддържа съзнателното проявление на душата, носи състрадание, чистота, космическа любов, единство, великодушие, равновесие в ума.

Последните 3 дни са посветени на мъдростта, благодарността, изявата на вътрешния ни потенциал, постигане на баланса и осъзнаване на реалността в живота ни. Събуждането от сън. Тогава се почита Сарасвати, която дарява мъдрост. Тя ни просветлява, показва ни скритите, непроявени сили и потенциалното богатство на душата. Лицето и е бяло като хималайски сняг. Тя сияе и излъчва чистота, светлина. В ръцете си държи вина, музикален инструмент, който е символ на хармонията на личността. Сарасвати е богиня на знанието и мъдростта, която ни позволява да преминем отвъд границите на нашето его и да изпитаме трансцеденталното. Тя унищожава невежеството и разкрива сиянието и величието на съзнанието.

В този свят на полярности третата сила се нарича духовност. Само доброта и милосърдност не е достатъчно, за да имаме елемент на духовност. Духовността е състояние на сатва – баланс, знание, мъдрост и чистота.

А пътят към сатва е пътя на медитацията – мантрите са основен елемент от медитацията.

Дните на Наваратри, напомнят на търсещите за великия космичен закон, че в крайна сметка божественото винаги ще надделява над нисшето. Наваратри е напомняне през годината, да изразим и да изживеем отново божественото в нас, да дадем възможност на истината и любовта да се проявят, за да победим силите на тъмнината в нас. Посланието на Наваратри е да предизвикаме чистота, мъдрост и изобилие. Там, където мъдрост и благодетелност се съчетаят – там има и духовен живот. И затова е важен стремежът да даваме най-доброто от себе си и да израстваме духовно, да изразяваме чистота, благодетелност и мъдрост.

Ставането рано е един от начините да преодолеем тамас и да развиваме сатва :) А и знаете – имаме една много хубава поговорка – Който пее, зло не мисли. Кулминацията в почитането на Космичната майка е постигането на реализация на Аз-а, празник на окончателната победа над всички демони е десетия ден на Наваратри.

И ето един поздрав за вас с баджан, посветен на красотата и сиянието на Лалита – една от формите на Космичната Майка. Лалита означава – спонтанно или лесно. Лалита изобразява лекотата и спонтанността с която се движим в играта на живота – Лила, и се наслаждаваме на на тази игра.

https://www.yoga108.info/wp-content/uploads/Lalita-Pancharatnam-cutmp3.net_.mp3

Автор: Светлана Благоева, Сатянанда йога учител

Още за Наваратри от Свами Ниранджан може да прочетете, като кликнете на линка Наваратри

Садхана за Наваратри

32 Names of Durga x 11- Дурга мантрите ги има в Мантри

Gayatri x 27

1 до 3 ти ден Дурга Гаятри
4 до 6 ти ден Лакшми Гаятри
7 до 9-ти ден Сарасвати Гаятри

Sri Lalita Pancharatnam – кликнете върху химна за да чуете запис, текста изтеглете от тук текст Lalita Pancharatnam

Devi Aparodha Ksamapana Stotram – кликнете върху химна, за да изтеглите текста

Saundarya Lahari x 11 куплета – ето и текста на Саундаря Лахари

 

Споделете статията ако ви е харесала :)

Нагоре

Коментари

 1. muditananda казва:

  Ти си прекрасен Човек.Това което правиш е невероятно.следя редовно твоят сайт.Споделяш за всички събития ,насочваш. благодаря.Хари Ом.Слънчев и весел Наваратри

  • Светлана Благоева казва:

   Благодаря Мудита. Преувеличила си, просто се старая.

 2. Prasad казва:

  Хари ом.
  И аз като Мудита, не е преувеличила. Всичко, което искам да науча, вече го има тук/във фейсбук/ и мога да прочета .
  Благодаря за положеният труд.

  • Светлана Благоева казва:

   Здравейте Прасадам,
   Така е, всичко вече е достъпно, но не бива да се подценява сатсанг и събирането на единомишленици, както и практикуването на садхана (също и Наваратри садхана) заедно.
   Радвам се че все още има ентусиасти и ученици, които стават рано сутрин и идват на садханата.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>