Йога студио 108
Актуален за 2.07
1 Посетител Онлайн
 • Йога студио 108 във Facebook
 • Йога студио 108 в Twitter
 • Канал в You Tube на Йога студио 108
 • Йога студио 108 в Инстаграм

Наваратри – духовен празник

21 март 2008
2 969

НАВАРАТРИ

Автор Светла Благоева

Целта на Наваратри е да създадем различна атмосфера, която да е подходяща за трансформация. Най-силния метод за трансформация и въздействие върху чакрите са мантрите, баджаните и киртана.

Наваратри означава 9 нощи, това време се счита за изключително подходящо за йога практика и садхана. Време за пробуждане на вътрешната сила. Възползвайте се от възможността да правите Мантра йога – пеене на мантри. Мантри с които да пробудим вътрешните си сили за справяне с препятствията и  трудностите – Дурга, да създадем изобилие и красота – Лакшми, и да постигнем високо ниво на осъзнаване – Сарасвати. Този фестивал почита космичната женска енергия и ще се случва всяка сутрин с пеене и киртан.

 Наваратри има 3 етапа, идентифициращи тамас, раджас и сатва.
 През първите 3 дни се обръща внимание върху изчистването на грубите препятствия с помощта на Дурга. Човешкото сърце е изпълнено с гняв, алчност, ненавист, страст, гордост, ревност. Тези препятствия трябва да бъдат отстранени, а сърцето пречистено. Именно Дурга безпощадно унищожава всички препятствия, обитаващи там, а именно негативните качества. Обърканата личност се трансформира в здрава личност, в която могат да разцъфнат божествените добродетели.
Първия етап е да идентифицираме тамастичните качества в нас – какво е добре да изчистим и премахнем, идентифициране и изчистване на нисшата природа в нас. И на това са посветени първите 3 дни от Наваратри под формата на силата, която разрушава негативното.

Втория етап е раджас – когато сме изчистили и е време да култивираме позитивни качества, да декорираме, да украсим живота си, да постигнем благоденствие и щастие. И на тази енергия посвещаваме вторите 3 дни. В тези дни се почита Лакшми, стояща върху разцъфнал лотос, държаща лотосови цветове в ръка. Тя символизира разтварянето и въплъщението на мекотата, хармонията и съвършенството. Човек познава нейната благосклонност под формата на материален и духовен успех и процъфтяване. Лакшми поддържа съзнателното проявление на душата, носи състрадание, чистота, космическа любов, единство, великодушие, равновесие в ума.

Последните 3 дни са посветени на мъдростта, благодарността, изявата на вътрешния ни потенциал, постигане на баланса и осъзнаване на реалността в живота ни. Събуждането от сън. Тогава се почита Сарасвати, която дарява мъдрост. Тя ни просветлява, показва ни скритите, непроявени сили и потенциалното богатство на душата. Лицето и е бяло като хималайски сняг. Тя сияе и излъчва чистота, светлина. В ръцете си държи вина, музикален инструмент, който е символ на хармонията на личността. Сарасвати е богиня на знанието и мъдростта, която ни позволява да преминем отвъд границите на нашето его и да изпитаме трансцеденталното. Тя унищожава невежеството и разкрива сиянието и величието на съзнанието.

В този свят на полярности третата сила се нарича духовност. Само доброта и милосърдност не е достатъчно, за да имаме елемент на духовност. Духовността е състояние на сатва – баланс, знание, мъдрост и чистота.

А пътят към сатва е пътя на медитацията – мантрите са основен елемент от медитацията.

Дните на Наваратри, напомнят на търсещите за великия космичен закон, че в крайна сметка божественото винаги ще надделява над нисшето. Наваратри е напомняне през годината, да изразим и да изживеем отново божественото в нас, да дадем възможност на истината и любовта да се проявят, за да победим силите на тъмнината в нас. Посланието на Наваратри е да предизвикаме чистота, мъдрост и изобилие. Там, където мъдрост и благодетелност се съчетаят – там има и духовен живот. И затова е важен стремежът да даваме най-доброто от себе си и да израстваме духовно, да изразяваме чистота, благодетелност и мъдрост.

Ставането рано е един от начините да преодолеем тамас и да развиваме сатва :) А и знаете – имаме една много хубава поговорка – Който пее, зло не мисли. Кулминацията в почитането на Космичната майка е постигането на реализация на Аз-а, празник на окончателната победа над всички демони е десетия ден на Наваратри.

И ето един поздрав за вас с баджан, посветен на красотата и сиянието на Лалита – една от формите на Космичната Майка. Лалита означава – спонтанно или лесно. Лалита изобразява лекотата и спонтанността с която се движим в играта на живота – Лила, и се наслаждаваме на на тази игра.

https://www.yoga108.info/wp-content/uploads/Lalita-Pancharatnam-cutmp3.net_.mp3

Автор: Светла Благоева, Сатянанда йога учител

Още за Наваратри от Свами Ниранджан може да прочетете, като кликнете на линка Наваратри

Садхана за Наваратри

Ганапати стотрам - първия куплет, запис тук

Ганеша Гаятри 11

Оm Eka dantaya vidmahe
Vakra tundaya dhimahi
Tanno dantih prachodayat

Дурга мантрите 9

Durga Gayatri

Om kaatyaayanyai cha vidmahe
Kanyaakumaaryai cha dhimahi
Tanno Durge prachodayaat

Lakshmi Gayatri

Om mahaadevyai cha vidmahe
Vishnupriyaayai cha dhimahi
Tanno Lakshmi prachodayaat

Saraswati Gayatri

Om vaagdevyai cha vidmahe
Brahmapatnyai cha dhimahi
Tanno Devi prachodayaat

1 до 3 ти ден Дурга Гаятри 27
4 до 6 ти ден Лакшми Гаятри 27
7 до 9-ти ден Сарасвати Гаятри 27

Sri Lalita Pancharatnam – кликнете върху химна за да чуете запис, текста изтеглете от тук текст Lalita Pancharatnam

Saundarya Lahari x 11 куплета – ето и текста на Саундаря Лахари

 


Нагоре

Коментари

 1. muditananda казва:

  Ти си прекрасен Човек.Това което правиш е невероятно. Следя редовно твоя сайт. Споделяш за всички събития, насочваш. Благодаря. Хари Ом. Слънчев и весел Наваратри.

  • Светлана Благоева казва:

   Благодаря Мудита. Преувеличила си, просто се старая.

 2. Prasad казва:

  Хари ом.
  И аз като Мудита, не е преувеличила. Всичко, което искам да науча, вече го има тук/във фейсбук/ и мога да прочета .
  Благодаря за положеният труд.

  • Светлана Благоева казва:

   Здравейте Прасадам,
   Така е, всичко вече е достъпно, но не бива да се подценява сатсанг и събирането на единомишленици, както и практикуването на садхана (също и Наваратри садхана) заедно.
   Радвам се че все още има ентусиасти и ученици, които стават рано сутрин и идват на садханата.

   • muditananda казва:

    Светли за пореден път ти се възхищавам за това което правиш. Не можех да бъда на Наваратри, но знам че на твоя сайт го има. Поклон пред такива учители. Бъди благословена

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>