Йога студио 108
Актуален за 25.05
8 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Мъдрост от различните краища на света

26 декември 2020
278

Думи на мъдрост от различните краища на света

Във всички култури има мантри. Думи, които да живеем, философия, която да следваме в живота си – някои от тях създаваме като смесица от нашия опит, други са ни предадени по традиция от семейното ни потекло, а трети са сбор от вярвания на различните народи. Тези така естествени мъдрости извират от години на поколенчески и географски влияния, които са създавали народо-психологията на хората.

Това, което повечето хора не знаят за йога е, че тя е традиция, която постоянно се развива и еволюира. Както всички неща в живота, приспособяването е ключът към оцеляването. Йога се преоткрива отново и отново, като се вдъхновява от различните начини и форми на живот и в съвремието. Тези различни вярвания от цял свят, всяко със своето семе от знания, бихме могли да внесем в нашия живот и нашата йога практика.

Лагом

Не прекалено много, не прекалено малко. Lagom е най-добре – шведски израз

Лагом, означава да имаме мярка. Или да търсим баланса. Да знаем колко е достатъчно. Да можем да познаваме нуждите си и да не ги бъркаме с амбиции. Тази концепция е широката идея на шведите за умереност във всичко. Или да имаме точно толкова, колкото ни е необходимо.

Хюга

Hygge е датското изкуство да се наслаждаваме на простите удобства, които животът може да предложи. Буквално означава “забавно”. Да се наслаждаваме на настоящето. Как да живеем в действителния момент, както и да се наслаждаваме и на моментите на покой. Да умеем да създадем уют и да се наслаждаваме.

Икигай

Ikigai е японската тайна за щастие и дълголетие, като намерим причина да живеем. Икигай също ни учи да откриваме страстта в това, което правим и да му се радваме. На японски е съставена от думите “живот” и “струва си”. Икигай за японците са всички онези неща, които придават смисъл на живота им и го правят стойностен – приятелствата, трудът и почивката, правенето на добро и отношението към храната и света около теб. Казват, че за всеки човек икигай е нещо различно. За един може да е градината, в която работи всеки ден, за друг – професията, която упражнява цял живот без да се почувства отегчен, защото я усеща като призвание.

Уаби-Саби

Японците, като култура с много добре запазени традиции, неслучайно имат два термина тук. Wabi-Sabi е за намирането на красотата в несъвършенството. Перфектен пример е Kintsugi, изкуството да се подчертават пукнатините в счупената керамика. Това значи да сме честни пред себе си, когато не сме съвършени в нещо, но това не значи, че не можем да опитваме. Тогава се получава съвършенство в несъвършенството ;) Приемането на несъвършената природа на живота и нещата.

Niksen и Wu Wei

Никсен е нидерландската концепцията да не правиш нищо. Докато Wu Wei е дао концепцията да правиш нещо, като не правиш нищо. Все едно един и същи мост, но имаме двата му края. Никсен е възможността в действието на недействие, да придобием повече яснота. В даоистката концепция У Вей ние не правим нищо, защото наблюдаваме потока на живота, преди да вземем някакви решения. От която и страна на „моста“ да предпочете да минете, посланието е все едно и също. Имаме нужда от покой, за да можем да сме ефективни в действията си.

Approvoise – Апровуз

На френски означава да се опитомиш, но житейската концепция е свързана с това да създадеш връзка и да рискуваш с някого. Чрез формирането на силни връзки с хората около вас, вие ставате популярни, мили, ценени. Формирането и укрепването на връзките с хората, а дори и местата, на които имаме доверие, са ключови за всяко успешно начинание.

Баянихан

Баянихан е традиционно събитие в местните филипински общности, в което целият град помага на семейство, което се мести, като буквално вдига къщата и я премества на новото място. Баянихан е за това да бъдем част от общността и всичко, което тя предполага. Помагаме си взаимно във време на нужда, сътрудничим. А, за да създадем общност, имаме нужда от силна връзка помежду си.

Долче ВитаLa dolce vita е състояние на духа. Стремежът към щастие. Тук и сега, във всеки един момент, във вкуса, във вятъра, в уханието, в любовта и смеха. La dolce vita изисква да си доставяш удоволствие всеки ден и да се наслаждаваш на малките неща в живота, да откриваш красотата във всичко.

Питали хора от различни националности за най-характерния израз в езика им. Испанецът казал: “Маняна“, което значи: “Спокойно и утре е ден”. Турчинът казал: “Яваш-яваш“, което е нещо като маняна, но ако не утре, то вдругиден, другата седмица… Арабинът казал: “Иншаллах“, което, обяснил, е нещо като маняна и яваш-яваш, ама без този елемент на прибързаност.

Всички тези интернационални понятия не ви ли звучат като едно – йога :)

 


Нагоре

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>