Йога студио 108
Актуален за 2.07
4 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Маха Мритунджая мантра, Гаятри мантра, ОМ

08 ноември 2010
3 752

Махамритунджая, Гаятри мантра, Ом мантра

Свами Ниранджанананда Сарасвати

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108

Три са мантрите, които са полезни за всички аспекти на живота : Махамритунджая мантра за здраве и благополучие, Гаятри мантра за душевен мир и знание, и пранава мантра Ом, за хармония и духовно пробуждане.

Махамритунджая мантра

През 1998 г., по време на церемонията по случай Сита Калианам, Свами Сатянанда препоръча Махамритунджая мантра/МММ/ и Гаятри мантра на всички. Той препоръча тези, които желаят здраве и излекуване да повтарят МММ най-малко 24 пъти всеки ден. Той каза, ”Аз ви гарантирам, че ако правите това с интензивно съсредоточаване, сила на волята, чисто сърце и с чувство, няма съмнение, че ще постигнете здраве или оздравяване за себе си или за другите.”

Ако попитате за значението на Махамритунджая мантра, повечето хора ще кажат,че мантрата е посветена на  Бог Шива и ще ви дадат определение според буквалното значение на всяка дума. Но много по важна е вибрацията, която мантрата създава. Комбинацията от звуци във всяка мантра предизвиква точно определена вибрация в тялото. Нашето тяло също има вибрационно измерение. Всички клетки и атоми вибрират в хармония помежду си. Когато тази хармония се наруши на вибрационна ниво, започва разрушаване на тялото и ние започваме да умираме. В смъртта пулсацията на тялото спира, жизнеността на клетките умира и жизнените сили напускат тялото. Вибрациите са проявените признаци на жизнената енергия.

Енергийно тези вибрации са представени в различните чакри или психични центрове. И така, когато използваме комбинация от мантри или звукови срички ние активираме и задвижваме скритите в тялото сили и възможности. Някои вибрации като Ом, се използват, за да се навлезе в дълбоко медитативно състояние. Ефектът на Ом стимулира осъзнаването. От научна гледна точка, Ом  усилва алфа вълните и намалява бета вълните. Повишава се степента на субективното осъзнаване ; ставаме по съсредоточени, спокойни и вглъбени.

Когато използваме комбинация от вибрации, както е при Махамритунджая мантра, тези вибрации пренастройват смущенията във вибрационната система. С помощта на Махамритунджая мантра може ефективно да се въздейства на болестите и страданията.

В Сатянянда йога ашрамите Махамритунджая мантра се практикува всяка съботна вечер със санкалпа, нагласа, да позволим лечебните сили на мантрата да излекуват ако имаме болести, както и на тези, които страдат или изпитват болка. Ако искаме да включим практикуването на мантра в нашето ежедневие, за да помагаме на другите, най-добрата мантра е Махамритунджая мантра. Всяка събота правете една мала/108 пъти/ – това отнема само около 17-18 минути. Това е за вашето и на всички около вас благополучие и здраве.

Гаятри мантра

Друга мантра, препоръчана от Свами Сатянанда да се практикува ежедневно е Гаятри мантра. Традиционно Гаятри мантра се използва за развитие на интелекта, знанието и мъдростта, както и за разширяване на съзнанието.

Гаятри мантра се предава на децата, когато навършат от осем години – когато започват да навлизат във възрастта на академичното образование. Възприемането и вниманието се изострят, бързината на запомнянето и силата на паметта  се увеличават и интелектът се развива. За развитие на осъзнаването, знанието и разбирането, практикувайте Гаятри мантра по 24 пъти всеки ден.

Свами Сатянанда също така казва да не подценяваме силата на мантрите. Не е необходимо да разбираме значението на мантрата, а да усетим вибрацията, създадена от повтарянето й. Ако успеете да се слеете с вибрацията, постепенно също ще научите точките, в които трябва да се концентрирате докато практикувате различни мантри. Така повтарянето на мантри ще се превърне в ценен инструмент за вашето духовно израстване и развитие.

Повторението на мантра

Третата важна мантра е Ом. Символът Ом е синтез от всички мантри, водещи до просветление на съзнанието. Традицията описва три начина на повтаряне на мантра. Първият е на глас, вторият – шепнешком и третият – мислено. Повтарянето на ум, мисленото повтаряне, е най-ефективно, с уговорката, че не допускаме нищо да разсейва ума ни или да задрямваме, което е обичайно при мисленото практикуване на мантра.

Въпреки, че ударението се поставя на мисленото повтаряне, традицията казва, че ако усетите ума да се разсейва и да губите осъзнаване за мантрата, или задрямвате, тогава, за да постигнете отново осъзнаване, започнете да повтаряте мантрата шепнешком. Шепненето е просто движение на устните и би трябвало само вие да го чувате. Ако не можете да контролирате интровертността на ума и заспивате, започнете да повтаряте мантрата на глас. Дори по този начин някои хора не могат да задържат ума си устойчиво върху една точка. В тази връзка, за съсредоточаване на вниманието,  се използва визуален символ.

Но когато практикувате в група, пеенето на мантрите е на глас.
А ето и все пак превод на двете мантри:

Махамритунджая мантра
Ом Траямбакам Яджамахе, Сугандхим Пуштивардханам
Урварукамива Банханан, Мритьор Мокши Амамритат
ОМ Шанти, Шанти, Шанти-и, Хари-и-ОМ

Чуйте мантрата Махамритунджая мантра

Превод: ”Възхваляваме космичното съзнание, което е навсякъде и се грижи за всички нас, нека ни освободи от тъмнината на невежеството чрез знанието за нашата безсмъртна природа, така, както плодът щом узрее, естествено се откъсва от стъблото.”

Гаятри Мантра

ОМ Бхур Бхува Сваха, Тат Савитур Вареням
Бхарго Девася Дхимахи, Дхийо Йонах Прачодаят

Чуйте мантрата тук Гаятри мантра

Превод: ”Медитираме върху това, което е безкрайно, тази светлина от мъдрост и истина, която е във всяка частичка на Вселената. Която е достойна за преклонение, която е въплъщение на знанието и светлината, тази светлина, която дарява с мъдрост и знание, блаженство, вечен живот, която е есенцията на всичко и води към просветление.”

превод Светла Благоева

Mangrove Mountain, Australia, February 1999
Оригиналната статия 


Нагоре Tags: , , ,

Коментари

  1. Souriante Orange казва:

    Благодаря за статията.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>