Йога студио 108
Актуален за 19.09
7 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Киртан – пеене на мантри

29 октомври 2010
2 044

Киртан 

Светла Благоева, Йога студио 108

Киртан, това е пеене на мантри с чувство, любов и вяра. Санкиртан е практика на колективно пеене на различни имена и аспекти на висшето съзнание.

Чрез пеене на киртан ние отдръпваме сетивата си от тялото и външната среда, поемаме пътешествие в света на емоциите и изцяло забравяме за ума. Киртан не е религиозно пеене, нито просто повтаряне на една дума много пъти. Той е част от Нада Йога, Йога на Звука, в която ние създаваме звукови вълни и нашето съзнание ги следва. Музиката вибрира в отделните нади(енергийни канали), прочиства ги и събужда психичните и духовни сили, спящи в тях. Звукът е първото проявление на Абсолюта. Звукът се намира във всички творения и е този мощен принцип, чието огромно влияние подлага под контрол всички други проявления.

kirtan

Бхакти е: отдаване на Бога; директно доближаване до идеала чрез сърцето; потока от божественост, течащ като река; любов във името на любовта, без очаквания, без страх; насочване на желанията и мислите към Божественото, а не само като емоционалност; върховната любов, насочена към Бог.

Свами Шивананда

Литературното значение на думата ‘МАНТРА’ е ‘ сила, която освобождава ума’. Това е концепция за вътрешната свобода, водеща до настройване с висшето Аз. Отнема време да се изостри чувствителността на възприятията
ни и да се придвижим от сетивното осъзнаване към интуитивното, където мантрата се появява спонтанно.

Музиката е начин за изразяване на емоциите. Музиката запалва любовта и вдъхва надежда. Тя има безброй гласове и инструменти. Музиката живее в сърцата на всички мъже и жени.

Музиката премахва тревогите, грижите и успокоява, издига ни духом.

Музиката е Нада Йога. Различните ноти имат кореспондиращи на тях нади или фини канали в чакрите. Музиката вибрира в надите, пречиства ги и събужда психичните и духовни сили, скрити в тях.

Когато има хармония в музиката и мантрата, това реструктурира целия праничен поток. Когато праничният поток е насочен в различен от нормалния ред, тялото и ума започват да се движат с ритъма на музиката и мантрата. Когато всяко действие и емоция се сливат в едно, тялото става средство за изразяване на емоцията, а умът става средство за изразяването на действието. И така човек става инструмент на небесната музика. Това е възможно само ако човек поеме същността на киртана в истинския му смисъл и чувство.

Киртана не може да бъде разбран чрез интелекта, тъй като основно той е свързан с емоциалния аспект на личността. Емоциите са много силно средство, защото с интелекта не можем да навлезем много дълбоко, не
можем да разберем съзнанието си. Вие може да имате много знания, но не можете да имате опитността. Това е разликата между знанието и преживяването.

kirtan Киртан не е просто един емоционален изблик. По-скоро киртана е нещото, с което ние се потапяме дълбоко в емоционалния ни свят и изживяваме едно вътрешно разширение на собствената ни същност.

Киртана е възхвала на Божественото. Отдадените на киртан са изпълнени и обзети от Божествена емоция. Те губят себе си в Божествената любов.

Най-добрата духовна практика (садхана) за бъдещите поколения и идващата епоха е повтарянето на Божието име. Това е садханата, която идващото поколение ще прави.

Музиката стопява сърцата на дори и най-коравосърдечните хора. Ако въобще има нещо, което на този свят да може да промени сърцето на човек за много кратко време, то това е музиката и танца.

Свами Ниранджан

Когато създаваме звук, той достига до определени честоти. Например, ако вашият ум е разхвърлян, тогава честотата му е висока. Вашият ум е част от космичния ум и когато умът вие концентриран, тогава вие сте във връзка с космичния ум.

Мантрата е комбинация от мощни звукови вълни. Като такива, интелектуалното разбиране на мантрата не е от значение. Силата не идва от значението-някои мантри дори нямат значение- но звуковите вълни, създадени от мантрата имат влияние върху космоса, и външно и вътрешно.

Звукът е сила и тази сила влияе на определени части от вселената и създава вълни в необятния океан на космоса. Точно както радио вълните не могат да бъдат чути, дори и да минават през атмосферата, по същия начин и мантрата си има свои полета, през които пътува.

swamiji kirtanМантрите имат за цел да събудят психичните полета на вибрацията. Дали ги разбирате по рационален или логичен начин е без значение. Чрез пеенето и повтарянето на една мантра, винаги настъпва някаква форма на промяна, вътрешна промяна, която може да не бъде осъзната веднага.

След чуването на мелодията няколко пъти, вие можете да си я повтаряте наум, дори и да не можете да я пеете. По същия начин, ако слушате изговарянето на мантрата, дори и да не я повторите правилно на глас, правилния звук ще се породи в ума ви и това е достатъчно.

Ние имаме толкова много емоция, толкова много любов в нас и не сме в състояние да изразходим толкова много енергия. Вие трябва да откриете Космичното същество, Божественото същество и каквато и любов да имате, отдайте му я.

Можете да обичате Господ под формата на молитва, под формата на служене на човечеството, под формата на тиха и спокойна медитация или като пеете Неговото име ден и нощ.

Обектът на вашата медитация трябва да докосва сърцето ви, не интелекта ви. Мантрата и Божеството е добре да са въпрос на чувства, отколкото на осмисляне. И от тука идва спонтаността на набожността и предаността.

Свами Сатянанда

Бхакти е една от най-висшите садхани за тези, които искрено се интересуват да напреднат духовно. Бхакти създава връзка между нас и вътрешната ни същност. И в края на краищата това води до сливане на двата духа. И тогава човек забравя за съществуването на време и пространство.

Едно време аз бях невярващ и не разбирах защо хората харесват толкова много бхакти. Но днес не мога да си представя живота ми без бхакти, без преданост и отдаденост, тъй като това са много дълбоки вътрешни чувства, с които ние откриваме липсващата връзка на живота, поддържаща нашето съществуване.

Бхакти ме направи осъзнат за истинските ми чувства към другите, както и да мога да споделям с тях радостите от живота.

Любовта е естественото състояние на всички хора.

Общо взето нашата любов е ограничена от идеи, амбиции и очаквания. В бхакти, любовта, която изразяваме е състрадателна, безусловна и универсална.

Свами Ниранджан

Светлана Благоева, Йога студио 108


Нагоре Tags: , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>