Yoga-Studio-108
Актуален за 22.11
4 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 g+
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 във LinkedIn

Духовност – какво означава това

20 декември 2013
1 578

Всички се стремим да станем “духовни”, но въпросът е -
какво означава духовността за нас, с какво я свързваме? 
Какво е духовност?

Свами Ниранджананда

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108 - Тази статия е с авторско право на преводача. 

Когато разсъждаваме за Бог, това дали е духовно? Когато си мислим за Св. писания, това дали е духовно? Дали изпълнението на някакъв ритуал е духовно? Дали вярата в определена идея, образува духовност? Как определяме духовността?

Ако се опитваме да постигнем баланс, между духовните ценности и модерният, материален стил на живот, тогава каква е концепцията за духовно в тази така изградена рамка?

По мое мнение, духовността е състояние, до което се достига, като се преминава през определени промени и трансформации вътре в нас.

Първоначално ние не осъзнаваме разума, осъзнаваме само тялото. Но когато осъзнаем ума, това ни дава нов поглед и ново разбиране на човешкият живот, съществуване, проявление и взаимодействие. Когато открием какво представляват емоциите, това дава различно значение на живота, който живеем.

Когато открием какво представляват съзнание, подсъзнание и несъзнателност, тогава сме способни да намерим мястото на определени концепции, идеи, събития или случки, които не можем да обясним логически. Оставяме ги в сферата на подсъзнанието и неосъзнатото и по-късно откриваме тяхната истинност.

Така всяко откритие, всяка трансформация, открива пред нас нови начини как да живеем по-щастливо, по по-добър начин и по-добре да се адаптираме. Аналогично, когато достигнем това ниво на духовност, тогава отново ще има промяна на начина, по който живеем живота си. “Духовността е състояние”. Тя е израз на по-дълбокото ни аз, когато това по-дълбоко вътрешно аз, осъзнае своето съществуване.

Да се достигне този момент от процеса на духовността, не е нищо повече от “анушасана (вътрешна дисциплина)” и “ямите и ниямите“. Само няколко от ямите и ниямите, би трябвало да са достатъчни за сегашното състояние на живота и обществото. След като веднъж започнем да ги прилагаме и открием техният ефект върху нашето поведение, върху нашето съществуване, тогава започваме духовното пътуване.

“Духовността” не проповядва високопарни вярвания и философии, които звучат добре. По-скоро представлява процес, в който преобразуваме настоящето да бъде възможно най-наситеното настояще, чрез вътрешно пробуждане.

Това пробуждане се случва, когато се научите да управлявате основните инстинкти в живота. Ако не можете да контролирате гнева, ако сте все същата реагираща личност, която винаги сте били, тогава каква е ползата, че сте практикували медитация 20 години? Означава, че сте на грешният път.

В Йога много ясно се казва, че “духовният живот” е “живот на развитието”. Това е процес, който никой не може да спре, точно както тялото расте, от деня, в който е заченато и нямате контрол върху него. Не можете да спрете физическият растеж. Не можете да кажете “не искам да съм 11 номер, предпочитам да съм 4″. С духовното израстване също не можете да го направите.

След като веднъж започне, то продължава – и като продължава, с всяка следваща стъпка се чувствате все по-добре. Има спадове, в които започваме да се съмняваме и поставяме под въпрос, но има и моменти на вдъхновение, моменти на щастие, които ни помагат да се отърсим от съмненията. Това е духовната среда, която се учим да усвоим в живота.

Източник: Yoga magazine 

 

Споделете статията ако ви е харесала :)

Нагоре Tags: , , , , , , , ,

Коментари

  1. ASTAROT DOHKИH казва:

    напълно съм съгласен .. статията е много точна,ясна и поучителна :)

  2. Лилианна Стойчева казва:

    Благодаря много за споделените вдъхновения. Дават ми радост, надежда и желание за живот. Щастлива Коледа и Мирна и Прекрасна Нова година!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>