Yoga-Studio-108
Актуален за 25.04
6 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 g+
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 във LinkedIn

Международен ден на Йога

16 юни 2015
1 357

Йога програма за 3-тия Международен Ден на Йога 21 юни

Най-добрият начин да участваме в този Международен Ден на Йога, е като отделим време за йога практики.

Повече може да прочетете тук за Международния Ден на Йога.

Садхана, дадена от Бихарската школа по йога за 21 юни, денят на йога, 2017 г.

Превод Светлана Благоева, Йога студио 108

Тази саднаха препоръчително се практикува от 6 до 7:30ч. :

1. Кая Стерям – стабилно тяло – за няколко мига в медитативен седеж осъзнаваме тялото, дишането, ума.

2. Шанти мантрите*:
Om saha naavavatu. Saha nau bhunaktu. Saha veeryam karavaavahai.
Tejasvinaavadheetamastu maa vidvishaavahai.
Om shantih, shantih, shantih.

3. Ека пада пранамасана – Стоеж на един крак (2 пъти)

4. Тадасана – палмово дърво (9 пъти) **

5. Триконасана вариант 1, Триъгълник (9 пъти)

6. Кати чакрасана – усукване от изправено положение (9 пъти)

7. Каща такшанасана – Цепене на дърва (9 пъти)

8. Наука санчаланасана – Каране на лодка (9 пъти)

9. Шавасана

10. Супта паванмуктасана с двата крака (9 пъти) – сгъване на колене към гърдите и нос към коленете

11. Наукасана – Лодка (9 )

12. Ардха шалабхасана – Полу-скакалец (9 )

13. Симха гарджанасана – Ревящ лъв (9 )

14. Шашанкбхуджангасана – Плъзгаща се кобра (9)

15. Шашанкасана – Лунната поза 1 мин.

16. Шийтали – Дишане през зъбите (10)

17. Нади Шодхан 1:1 (10)

18. Брамари – Жужене на пчела (10)

19. Антар моуна – осъзнаване на спонтанните мисли (5 mins)

20. Яма и нияма медитация (10 мин):
В продължение на пет минути размишлявайте върху ямата – кшама – прошка, и ниямата – маитри, или отношението на добра воля и приятелско отношение към другите.

Кшама: Спомнете си една ситуация от миналото, в която не сте успели да простите. До каква степен това все още е актуално? Опитайте се да идентифицирате чувството, което паметта създава, било то болка, гняв, чувство на неудовлетвореност, тъга или друго. Анализирайте това чувство, за да разберете основната причина за липсата на прошка. Наблюдавайте мислите си за другия човек в тази ситуация и съзнателно се опитайте да промените негативните си мисли, като се съсредоточите върху положителни качества. След това създайте мисълта за прошка и се опитай истински да простите на човека. След като направите това, дали се чувствате щастливи, може ли да се усмихнете при мисълта за човека и дали сте готови да се срещнете с тях с отношението на приятел, на добра воля и приятелско настроение? Майтри: Бъдете наясно с чувствата си към другите, когато взаимодействате с тях. Дали се затворени или отворени? Дали сте изградили стена около себе си или сте приветстващи? Дали излъчвате враждебност, или приятелско отношение или безразличие? Опитайте се да влезете в състоянието на maitri, където сте отворени към всички, да се свържете с тях с положителна нагласа и да им пожелаете благополучие. Преразглеждайте ситуациите през деня, когато правите ретроспекция и създайте отново ситуацията, но с чувство на приятелство. Решете да практикувате майтри от следващия ден и всеки ден преразглеждайте деня си, за да откриете колко сте били успешни.

21. Изпявате мантрата:
Asato maa sad gamaya Tamaso maa jyotir gamaya Mrityor maa amritam gamaya
Sarveshaam svastirbhavatu Sarveshaam shantirbhavatu Sarveshaam poornam bhavatu Sarveshaam mangalam bhavatu Loka samastaa sukhino bhavantu Om shantih, shantih, shantih.
От неистина води ни към истина, от тъмнина води ни към светлина, от невежество, води ни към знание. Нека всички същества живеят в щастие,  Нека всички същества живеят в мир,  Нека всички същества живеят в доброта, Нека всички достигнем единство, нека има щастие по целия свят.”

Тази мантра е санкалпа – решение и съдържа в себе си есенцията на философията на Йога. Представя личната и социална цел на всеки йога практикуващ. “Нека преминем от нереално в реално; от тъмнина в светлина; от смъртност и разрушение направим трансформация към стабилност, вечност и непрекъснатост”. Това е целта в йога, която ни е дадена да разкрием. И веднъж щом тази лична цел на постигане на хармония и баланс са постигнати, тогава е възможно и тя да мине отвъд и да докосне и да бъде достижение на всеки един в този свят. Социалната цел в йога е да има изобилие на доброта, мир, цялостност и благоприятна среда навсякъде и за всеки. Тази среда съдържа радост, хармоничен начин на живот. Това са целите в йога, към които практикуващите се стремят.

* Ако се чувствате неудобно от пеенето на мантрите, пропуснете ги. Може да останете в тишина и да се съсредоточат върху състоянито на благополучие чрез йога.

** В динамичните практики осъзнаването трябва да се насочи към физическото движение в първите 3 повторения, дишането в следващите 3 движения и осъзнаване на праната в последните 3 движения.

Целта на Международния Ден на Йога

Каква трябва да е целта на Международния Ден на Йога? За да почетем истинските стремежи на тази древна духовна наука, целта е да вдъхновим хората да приемат и живеят йога като култура и начин на живот, а не само като някаква физическа гимнастика. Когато йога стане начина на живот (лайфстайл), тогава идва и подобряване на здравето и издържливостта на тялото, развива се умствена яснота и творчески потенциал. Живеем в състояние на спокойствие и чувство на пълноценност в живота.
И затова, на този Международен Ден на Йога, всеки йога практикуващ и садхака нека направи санкалпа – решение, да внедри в живота си, в ежедневието си йога практиките и да живее йога принципите, така че да поставим началото на едно по-здравословно, по-светло, по-мирно бъдеще за човечеството

Хари Ом Тат Сат

Превод и адаптация на текста Светлана Благоева, йога учител, Йога студио 108

Споделете статията ако ви е харесала :)

Нагоре

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>