Yoga-Studio-108
Актуален за 22.11
3 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 g+
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 във LinkedIn

Целта на живота и йога

20 ноември 2016
824

Целта на живота – Свами Ниранджанананда Саравати
Из “Ум, управление на ума и Раджа йога”

Трансцеденталния принцип, дали ще го наречете Бог, или Съзнание – осветява света и живота. Това е причината за светлината на тялото, което сте получили, умът, който имате, праната, която сте получили. Причината за всичко това не е някакъв субект или обект в света.

Когато идвате на този свят, започвате да си мислите че целта на живота е да се наслаждавате и да получавате сетивни наслади. Средно-статистическият човек не може да проумее, че има нещо повече от това. Но мъдреците са казали, че не само наслаждението е цел на живота ни. Заедно с насладата, която на санскрит се нарича бхога, ние също имаме нужда да изживеем и йога. Бхога ни отдалечава много от трансцеденталната реалност, докато йога ни приближава.

И тук не говорим за йога като практика; а за йога като принцип. Основата на йога е: контрол на ума чрез сприятеляване с него и след това насочването му към трансцеденталната реалност. Това е истинското постижение в живота. Това е целта на всяка една душа, родена като човешко същество на земята.

На материално ниво, може да постигнете богатство, да ядете и да се наслаждавате, да живеете семеен живот в обществото или дори да сте отшелник в гората, няма значение. Едно е важно – да можете да свързвате ума си с висшата реалност. Всеки, който идва на този свят ще трябва да мине през светските изживявания; всеки ще изживее и удоволствие и болка. Но така, както сте способни да изживеете удоволствие или болка, можете да имате и изживяване на това висше съзнание. Но за него се изисква усилие. Изисква се садхана. Редовно усилие и практика.

Свами Ниранджанананда Сарасвати

Превод Светлана Благоева, Йога студио 108
Споделете статията ако ви е харесала :)

Нагоре

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>