Йога студио 108
Актуален за 3.08
2 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Бхакти йога – 9 степени

25 май 2014
316

БхактиНаванга йога – 9-те степени на БХАКТИ ЙОГА

Автор Свами Ниранджанананда 

Превод Светлана Благоева

1. Шраванам

– да се слушат вдъхновяващи истории, разказани от учителите. Биографични истории, случки от живота на велики хора и учители, божества. Истории от Ведите и други древни текстове. Истории, които ни даряват с духовно познание, напътствия и вдъхновение.

2. Киртанам
– пеенето на името на Бог в различните му форми. Пеене с любов, което ни позволява да отворим сърцата си и да се освоободим от светските тревоги. Чрез киртан емоциите ни се изчистват и енергийното ниво се издига. Киртан идва от сърцето, а не от ума. Това е силно прочистващ процес, който издига ума.

3. Смаранам
– постоянното помнене на божественото в различните му проявления и по-специално Гуру. Да го помним през деня. Да посвещаваме делата си на него.Да чувстваме присъствието му и напътствията, които са около нас. Постоянното напяване на мантра, джапа помага да се повиши осъзнаването за божественото. Това успокоява ума и освобождава напреженията.

4. Падашеванам
– да служим на гуру или Бог. Също познато като карма йога. Всяко действие е посветено на Гуру. Всяка работа е важна. От чистенето на тоалетната, кухнята или офиса. Всяка работа, в която егото е водеща създава карма, но в карма йога действията се посвещават на него. Когато работата се върши съвестно и по най-добрия начин, без очкавания. Това е като една непрекъсната  медитация.

5. Арчанам
– ритуалистично почитане и предлагане, пуджа. Даване на дарове, плодове, сладкиши, цветя, пари и подобни. Това ни довлижава до божествената природа, която е да дава.

6. Бандарам
– Да виждаме навсякъде божественото, във всички и всеки. Мислено почитане на Бог. Прекланяне пред всяко същество. Виждането че всичко сме едно проявление на божествената природа.

7. Дасям
– да служим на Гуру или Бог. Така, както Хануман е служил на Рама. Така се намалява егото.

8. Сакхиям
– отношение на приятелство към Гуру. Да имаме доверие вяра в Гуру.

9. Атма Ниведан
– пълно отдаване. Най-трудната част. Тя води до това Гуру и ученик да станат едно. Мисълта на Гуру е и мисълта на ученика. Ставаме перфектен инструмент, чрез който Бог може да изпълни най-красивата мелодия. Пълно отдаване, блаженство и единение с Гуру. Всяко действие представлява божествената воля.

Йога студио 108

 

 


Нагоре Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>