Йога студио 108
Актуален за 23.10
2 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Йога и диабет

29 януари 2020
348

Помага ли йога при диабет

Въпрос: Може ли йога да помогне за облекчаване на диабета ми?

Садгуру: Когато става дума за хронично заболяване, каквото и да е заболяването, първопричината за него винаги е в енергийното тяло. Енергийно тяло се активира по определени начини, заради различни причини. Може да се дължи на обстановката, в която живеете, на храната, която ядете, на видовете отношения, които поддържате, на емоциите, нагласите, начина на мислене и т.н. Може да е и заради определени външни енергийни ситуации, които нарушават вашата вътрешна енергия. Поради някаква причина енергийното ви тяло е нарушено, което естествено ще се прояви както на физиологично, така и психологическо ниво. Веднъж щом тази част от тялото – енергийното тяло – е нарушено, психическото и физическото тяло съответно също биват повлияни негативно.

И тогава идва намесата на лекарите – едва след като се превърне в медицински проблем. Дотогава това не е проблем на лекарите, защото няма физиологично проявление. За съжаление медицинската наука разбира само болестта. Не разбира същината на здравето, как се създава и каква е основата му. Ако сте диабетик, не захарта е основния проблем. А панкреасът не функционира правилно. Като спешна мярка се намалява приема на захар, защото в алопатичната система на медицината те нямат друг начин да активират панкреаса ви, така че това е единствената мярка, на която са ви научили – „Проверявайте захарта си всеки ден и приемайте инсулин”.

Алопатията действа на принципа на симптома и “лекува” чрез потушаването му. Основната схема в йога е, че ако енергийното ви тяло е в добра и балансирана кондиция, няма да се появи хронично заболяване нито във физическото, нито в психическото тяло. Алопатията е чудесна система за всякакви инфекции. Алопатията е най-доброто нещо, когато става дума за външна инвазия. Но тя не предлага решение за прости неразположения, които човек създава сам за себе си чрез начина си на живот и мислене, като диабет, кръвно налягане или мигрена. Съвременната медицинска наука предлага само справяне с кризата и няма решение как наистина да се случи излекуване от съответния проблем. Съществуват цели медицински отдели и специалности, които да се занимават само с определени специфични състояния и заболявания. Много пари и време се изразходват само в едно определено направление или болест.

Мога да дам пример със стрес мениджмънта. Хората искат да се справят със стреса си, да се справят с диабета си, с кръвното налягане. Това е нелепо. Този вид глупост е се е появила, просто защото няма разбиране за основите на това как функционират собствените ни жизнени енергии. В йога, ако има диабет, ние го разглеждаме като цялостно фундаментално нарушение. Диабетът не е леко заболяване. Виждаме, че фундаменталната структура на основни функции на тялото биват нарушени. И оттам се получава диабет. И има вариации при различните хора. За всеки човек нивото на нарушения и видът нарушение, си имат своята индивидуалност и специфика. Така че трябва да се работи индивидуално.

И въпреки това, независимо от това какво е заболяването, йога терапията има за цел да балансира и да активира на енергийното тяло. Основната идея в йога е, че ако енергийното ви тяло е в изправност и баланс, няма да има хронично заболяване нито във физическото, нито в психическото ви тяло. Ние не лекуваме болестта като такава, а виждаме болестта само като проявление на нарушението, което би могло да съществува в енергийното тяло. Ако хората са готови да направят усилие и да практикуват редовно определени практики, да коригират грешните си навици и начин на живот, за да балансират и активират енергийното си тяло, те определено биха могли да се освободят от всички хронични заболявания.

Садгуру

Превод Светла Благоева


Нагоре

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>