Yoga-Studio-108
Актуален за 14.12
6 Посетители Онлайн
 • Йога студио 108 във Facebook
 • Йога студио 108 g+
 • Канал в You Tube на Йога студио 108

Кой е по-щастлив?

17 март 2015
916

Кой е щастлив? 

Превод и преработка на текста Светлана Благоева
източник: Интернет

Един гарван живеел в гората и бил напълно доволен от живота си.

Един хубав ден той срещнал лебед. “Този лебед е толкова бял,” помислил си той, “а пък аз съм толкова черен”. Лебедът сигурно е най-щастливата птица на света. ”

Той споделил тези си свои мисли с лебеда. “Всъщност,” лебедът отговорил: “Аз чувствах, че съм най-щастливата птица, докато не видях един папагал, който беше с два цвята. Сега мисля, че папагалът е по-щастлива птица от мен.”

Гарванът отишъл тогава при папагала. Попитал го дали е най-щастливата птица на света? Папагалът му казал: “Аз живях много щастлив живот, докато не видях пауна. Имам само два цвята, а паунът е изпъстрен с много цветове. Така че не съм аз най-щастливата птица, отиди при пауна.”

След тези думи гарванът се запътил към зоопарка, да посети пауна. Там видял, че стотици хора се събрали да се възхищават на красотата на пауна.

След като хората се разотишли, гарванът си поговорил с пауна, така както и с лебеда и папагала преди това. “Уважаеми пауне, ти си толкова красив. Всеки ден хиляди хора идват да те гледат. Когато хората видят мен, ме пъдят надалече. Мисля, че ти си най-щастливата и най-красивата птица на планетата.”

Паунът отговори: “Винаги съм си мислел, че съм най-красивата и щастлива птица на планетата. Но заради красотата ми, аз съм затворник в този зоопарк. Много внимателно огледах целия зоопарк и видях, че само гарван не е затворен в зоопарка. Гарванът е единствената птица, която не се отглежда в клетка. Така че напоследък си мисля, че ако бях гарван, можех щастливо да бродя навсякъде. А сега съм затворник. Така че смята, че ти, гарване, който притежаваш свободата, си най-щастливата птица на света.”

Това е и нашия проблем също. Ние правим ненужно сравнение с другите и това ни кара да страдаме. Ние не ценим това, което имаме и все искаме различното. И така живеем в порочния кръг на нещастието, вместо да се наслаждаваме на живота си и да бъдем щастливи.

Споделете статията ако ви е харесала :)

Нагоре Tags: , ,

Коментари

 1. lilianna казва:

  много добре е написана, полезна и истинска. Благодаря

 2. ЕРИ казва:

  Все пак си мисля, че не е лошо да си паун. Предпочитам красотата пред грозотата.Красиво лице, добро сърце.

  • Светлана Благоева казва:

   Аз пък не мисля че гарваните са грозни и тук поуката е да не търсим щастието навън, а красотата, тя е част от щастието ;) където има щастие, има и красота.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake