Йога студио 108
Актуален за 21.01
4 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Йога и музика в мистичната земя на друидите и келтите – Ирландия

160

Йога и музика в мистична Ирландия – 14 до 21 юли. 8 дни, 7 нощувки.

Включва и посещение на концерт на Шънейд О’Конър в неделя вечер в парка Ивеаг Гардънс.

Краен срок на записване – 15 февруари.
Ще се състои при група от минимум 8 човека и максимум 10 човека.

Пълна програма

Тръгване на 14 юли сутринта в 6 часа с полет на Райън еър (4.30 ч на летището терминал 2) за Дъблин, полет 2.5 часа
Пристигане Дъблин в 8:30 ч.
Влак 4 часа до Boghill yoga center в национален парк Буррен, западна Ирландия.

Резултат с изображение за Boghill CentreРезултат с изображение за Boghill Centre
Националният парк Burren в графство Клер, често описван като “лунен пейзаж”. Ирландската дума “boíreann” буквално означава “скалисто място”. Това е страна на мистерия, мистична земя, в която има най-много долмени, древни гробници, древни каменни крепости и паметници от всеки друг окръг в Ирландия.Това е земята на друидите и мистиците, чието ежедневие и техните обичаи и ритуали можем само да гадаем.

 

В този център ще останем 3 дни. Програмата за трите дни е – сутрешна практика от 7 до 9 ч. Лек брънч – закуско-обяд 10-11 ч.
Излизане за разходки – между 11 и 18 ч. Вечеря в 19 ч. Вечерна практика от 19 ч. до 20 ч.
Какво ще посетим:
Cliffs of Moher - Скалите на Мохер  – едно от чудесата на Европа и най-красивото място в Ирландия. (името на латиница е линк към сайта на скалите)

 

По протежение на 8 км от източното крайбрежие на графство Клер (в близост до град Донгал), те пазят покритите със зелен килим поля и хълмове от набезите на Атлантическия океан. Най-високата им точка е кулата О’Браян, построена като туристическа наблюдателница на 214 м над морското равнище и предлагаща величествена панорамна гледка.

Резултат с изображение за кулата о'брайън

Poulnabrone dolmen – Полнаброн Мегалит е на около 5000 години и въпреки че е описан от някои като портална гробница, вероятно е бил олтар, използван за ритуали, тъй като е издигнат до небето, за разлика от другите гробници от тази епоха, които са или потънали, или доста ниско в земята.

Тройният защитен пръстен Cahercommaun, добре запазеният Caherconnell Stone Fort, както и руините на Цистерианско абатство от 12 век -Corcomroe.

На 17 юли, петък, тръгваме за Дъблин на обяд с влак. Настаняване в апарт-хотел. Йога нидра и лека практика. Вечеря навън.

18 юли – събота – След сутрешната практика и закуска – разходка из Дъблин, ще видим:
Замъкът на Дъблин и парка около него.

Резултат с изображение за замъкът на дъблин
Колежът Тринити – най-старият ирландски университет, Тринити колидж, съхранява украсената с цветни миниатюри Келска книга (The Book of Kells) от ІХ в. Основан през 1592 г., Тринити се гордее с внушителен списък свои възпитаници, сред които Джонатан Суифт (Пътешествията на Гъливер), Брам Стокър (Дракула), Оскар Уайлд и Самюъл Бекет  (В очакване на Годо).

 Но неговата най-значима роля днес е на привилегирован пазител на този ранно средновековен ръкопис, най-значимото и най-красивото произведение на изкуството, оцеляло от ранните векове на келтското християнство. Всяка страница е разкошно украсена с невероятно сложни орнаменти и митични животни, повлияни от занаятчийските традиции на металообработването (златарство и др.) през този период.Резултат с изображение за (The Book of Kells
Цветните миниатюри са ненадминати по своята сложност, завършеност и разнообразие, което се отнася за всяка от нейните 680 страници, преподвързани през 1953 г. в четири отделни тома. Това фантастично илюстриране с цветни миниатюри, орнаменти, заставки, инициали, концовки, плетеници от преписвачите и монасите на Келския манастир е наречено „работа не на люде, а на ангели“ от един хроникьор от ХІІІ в. Келската книга се пази в приземната Колонадна зона на старата библиотека на колежа, построена през 1712 г. и разширена през ХІХ в. Тя все още страда от липса на лавици, на които да разположи четвърт милион томове, натъпкани от пода до високите тавани. Тя е една от осемте сгради върху площ от 160 декара, които общо съхраняват повече от 4 милиона – Тринити Колидж получава по един екземпляр от всяка ирландска или британска книга, публикувана от 1801 г. насам.


Катедралата Крайст Чърч, символ на града, която пази най-старите дърворезби на Ирландия, свещници, реликви и стари книги.

Резултат с изображение за крайст чърч катедрала дъблин

19 юли – Сутрешна практика. Лежерна неделна разходка и обяд.
Площад Мериън – един от най-старите и величествени площади от времето на крал Джордж, Национална галерия Дъблин – в нея се помещават редица творби на Рембранд, Гоя и Моне. Катедралата Свети Патрик.

Резултат с изображение за крайст чърч катедрала дъблин
Разходка в парка Ивеаг Гардънс: Тези великолепни викториански градини могат да се намерят в непосредствена близост до Националната концертна зала на Ирландия. Паркът има водопад и шествие от красиви цветя и дървета. Едно чудесно място за пикник или просто за разходка.
В този парк ще бъдем и концерта на Шънейд О’Конър – обещавам неописуемо изживяване на сърцето!
Ще Ви хареса, дори и да не сте фенове!

Резултат с изображение за sinead o connor concert
20 юли понеделник – отново разходка в Дъблин. Ще посетим няколко интересни обекта извън града.
Посещение на Свещения хълм Тара – Камъкът на съдбата и Нюгрейндж

Свещеният хълм на Тара – мястото на коронация на ирландските крале, мястото, където е бил дворецът на митичния крал Кормак (мъдър келтски крал, тук може да прочетете мъдрите му слова), едно свято място, за което се вярва, че е в пряка връзка с древния крал. Хълмът Тара е приеман за древно владение на боговете и портал към други светове. Мястото е почитано още от най-ранните общности на ирландците. Историята сочи, че в праисторически времена хълмът се развивал като ритуален център с голяма важност. Значимостта му нараства още повече, след като на тези територии прииждат келтите. Според една от новите версии, Тара е била древната столица на изгубеното кралство Атлантида. Има и предположения, че Ноевият ковчег се намира някъде около това място.

По легенди свещения хълм Тара била столицата на божествената и безсмъртна раса Туата Де Данан (Tuatha De Danann). Според келтската митология, те са били безумно красиви божествени хора, най – светлите, които някога са властвали над Ирландия.

newgran

21 юли, вторник – 8:10 самолета за София. В 6 ч. сме на на летището. В 12:30 се прибираме.

Условия за участие -

Да имате приключенски дух и желание да изживеете нови и интересни неща!
Да не пушите! Да не употребявате алкохол ( може бира гинес ;) )
Да се храните без месо през тази седмица – т.е. когато се храним навън, да избирате вегетарианска храна.
Да сте в добро здраве и кондиция за пътуване със самолет, влак и пешеходни преходи.
Да спазвате програмата и да сте точни.

Цена – 400 лв. самолетен билет в двете посоки.
600 лв престой в йога център в Буррен, където е включена храната. 4 стаи с двойно настаняване.
Хотел в Дъблин – 4 нощувки – 400 лв.
2 пътувания с влак – 100 лв.
Билет за концерт на Шъней О’Конър ( не е задължителен) – 100 лв.
Транспорт от йога центъра към забележителностите през трите дни, в които не сме в Дъблин – 50 лв (това е приблизително)
Такса участие – 350 лв.
(2000 лв. общо)
Други разходи – входове за забележителности, такса за тур до Тара и храна в Дъблин – още около 200 лв.

Краен срок на записване 15 февруари. С капаро от 1000 лв. (закупуване на билети за самолет, влак и концерт, капаро за йога центъра).
При отказ, капарото е невъзвръщаемо.
За записване: обърнете се към мен :) Светла. На живо, по телефон или мейл.

Бихте могли да вземете близък човек (съпруг, съпруга, приятел, приятелка, близък човек), който не е задължително да посещава класовете по йога, но другите условия важат.

 


Нагоре