Йога студио 108
Актуален за 24.05
5 Посетители Онлайн
 • Йога студио 108 във Facebook
 • Йога студио 108 в Twitter
 • Канал в You Tube на Йога студио 108
 • Йога студио 108 в Инстаграм

Ретрограден Меркурий

30 октомври 2012
27 810

Предстоящи дати на ретроградност на Меркурий през 2022 г. – 14.01 – 04.02.2022; 10.05 – 03.06.2022; 10.09 – 02.10.2022; 29.12 – 18.01.2023

РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ – МАЛКИЯТ ДЯВОЛ

 • Меркурий е най-малката и близка до Слънцето планета в Слънчевата система. С нея свързваме отношенията си с хората, способностите ни да разбираме другите, обмена на идеи и иформация, пътуванията, речта, комуникацията, възприятията и мисленето. Той става ретрограден на всеки четири месеца за около 22 дни.
 • Ролята на Меркурий в астрологията е изключително голяма. В гръцката митология Хермес играе смайващо много мисии: той е крадецът, магьосникът, занаятчията, пратеникът на боговете, богът на границите, на търговците и думите.Там където се намира Меркурий в наталната ни карта ще е областта от живота, където ни е писано да бъдем изобретателни, игриви, да бъдем склонни към хитрости, измами или лукавство, ще изкривяваме истината в наша полза, там ще бъдем неспокойни, ще имаме нужда от разнообразие, промяна и свободно пространство. Домът на Меркурий в рождената карта ще посочи сфера, в която сме склонни да бъдем много убедителни, да използваме най – изобретателните тактики да спечелим другите. Там и ще останем млади, открити, невинни като деца в най-хубавия смисъл на думата. Силата му е в многообразието, което той предлага ние да бъдем като образи пред света. Планетата функционира като глагол, а знакът в който попада е като наречие, описващ начина, по който правим нещата.
 • Един от най-значимите принципи на Меркурий е това, че той управлява мисълта. Големият астролог Хауърд Саспортас търди, че ако някой човек или ситуация ни притесняват е важно да променим отношението си, мисълта си към него, да погледнем от друга перспектива на самия проблем, пренасочвайки възприятията си. Силата на ума е едно от най-съществените неща в живота ни като динамика.
 • Мощта на Меркурий е в силата му да преобръща ситуации посредством умствената нагласа. Окултната философия отдавна твърди, че енергията следва мисълта. Хермес – Меркурий притежава магическа сила – както представите и мислите. Саспортас твърди, че всичко се случва, когато го визуализираме в ума си. Всичко се случва учудващо бързо тогава, когато си се представим в крайната ситуация. Така представен Меркурий дали няма силата да преобръща планини? В ретроградността си Меркурий ни подканя да помислим по различен начин, да повторим нещо, което не сме научили или не сме разбрали. Ситуации от миналото с неясен край трябва да приключат или просто да погледнем на тях от друг ъгъл.Тоест, по време на ретроградността ни предстои да се сблъскаме с интелектуална ситуация и да предприемем действие посредством вникването или промяната на мисленето в посоката, обрисувана от знака. Всяка ретроградност се свързва с обръщане към себе си и с осмисляне.
 • Там където се случва ретроградността в индивидуалния ни хороскоп, с такава ситуация ще се наложи да се справим. Ако това е в първи – седми дом – тя ще се свързва с изчестване на взаимоотношения, съдружия, срещи с неприятели, осмисляне на собственото ни аз. Ако е във втори – осми ще излязат финансови проблеми за решаване, проблеми с наследства, с притежания и ценности. Ако е трети – девети – проблеми с образование, пътувания, братя и сестри, философия. Четвърти – десети – пролеми, свързани с кариера, имоти, родители. Пети – единадесети – проблеми с любовните ни връзки, с децата ни, с творчеството. И ако се случва в шести – дванадесети – проблеми, касаещи здравето, работата като действие, подчинението, институциите.
 • Меркурий управлява любопитната способност на човека да размишлява съзнателно над себе си и своите действия. Животните не притежават това умение, те се водят единствено от вродените си и придобити инстикти – това ни отличава от тях. Умът ни ще е активен, аналитичен, задълбочен.
 • Ретроградното движение на Меркурий е най-подходящото време за преправяне, премисляне, преосмисляне, преоценка – всичко с представката ПРЕ. Време е да се осведомим за нещата, да приключим незавършените проекти, да напишем писмото, за което отдавна се каним, да платим многократно отлаганата сметка и да обмислим темите по дома, в който се случва това. Да оставим бъдещите планове за по-натам, за след 22 дена и да приключим подобаващо с миналото, преразглеждайки емоционалните си реакции и вредни навици.
 • Всяка година се случват три, понякога и четири фази на забавяне и “обратно” движение на планетата Меркурий. Това е от гледна точка на земния наблюдател, както всички знаем. Разбира се, че е пълно с информация какво точно се случва по време на този период, какво да правим и какво не … но защо се случва, какво трябва да разберем от това?
 • Когато планетата е ретроградна, това силно оказва въздействие върху дейностите, които тя управлява, в случая това са мисълта, общуването, умствения потенциал, интелекта, комуникациите, търговията, транспорта. Съответно и обърква всичко, свързано с тези сфери. Три седмици са ни дадени да влезем в недоразумение със себе си, за да довършим нещо недовършено, да разрешим нещо неразрешено, за да се случи нещо, което би обърнало нагласата ни и което ще доведе до по-траен резултат в мисленето ни, пък и понякога на събитийно ниво. Но тъй като проявите на Меркурий се случват на извънредно “битово ниво”, ние възприемаме грешките, без да се замислим какво се променя в нас и какво Вселената иска да ни даде като послание.
 • Ще ви дам пример. На една приятелка й подариха кола по време на такава фаза на Меркурий, в същия ден колата се развали (има си хас да не се случи :)), на нея й се осуети целия ден, тя взе такси и попадна в безобразно задръстване, вследствие на което се запозна с бъдещия си съпруг, таксиметровият шофьор. Това един приятен пример за действието на Меркурий, но ако се замислите защо блокира пощата ви, защо попадате в ситуация на неразбиране, защо не бивате чути и вие не разбирате другите ( макар и да считате , че сте идеални), ще установите че е имало нещо за довършване, нещо за доизясняване, или ще оцените създалата се ситуация по съвсем различен начин.Ще ви дам друг пример – пишете съобщение на любимия. Вие считате, че той го получава, но не … вие се разсърдвате и изчезвате, минава време, ситуацията става още по-недоизяснена …и попадайки в това недоразумение, вие разбирате какво даденият човек е за вас, или разбирате детайл от връзката, за който не сте и подозирали, или променяте усещането си за това какво е любовта ви към него в по-мащабен план, или … има хиляди варианти, но съм убедена, че това се е случило с цел преоценка.
 • Това е един Малък Дявол, който си играе с нас на дребно, защото представете си всичко това да касаеше по-мащабните дела, такива като строителство, авиация, заводи, здравеопазване. Нещата се случват на именно битово и личностно ниво, за да се предотвратят по-мащабните ситуации, свързани с повече хора и носещи повече последствия.
 • Защо пък да не се зарадваме на поредната фаза на Меркурий, вместо чак толкова да се страхуваме от него… Разбира се, че всички трябва да бъдем нащрек и внимателни, но не го съдете толкова, ако попаднете под влиянието му, а се замислете защо се случва.”

Ретроградният Меркурий носи липса на яснота, скрита или недобре разбрана информация, неправилна преценка и объркване, промяна в плановете. Обикновено сключени договори, сделки или споразумения, какъвто е и брачният договор, на Ретрограден Меркурий са краткотрайни или неуспешни, със скрити дефекти и проблеми.

Според астрологията, ретроградният Меркурий означава:

- проблеми с комуникациите, компютрите, транспорта
- закъснения, промени в плановете, повече задръствания
- проблеми с техниката, с колата, електроуредите
- неуредици, неразбиране и непредвидени ситуации
- отлагания и промени при подписването на важни договори
- неподходящо време за пътуване
- проблеми с телефоните, възможни загубвания на писма, мейли, багаж
- възможно е да се повторят стари ситуации, да се върнат стари приятели, да имате изненадващи срещи с хора и ситуации от вашето минало

Най-добре:
- да не предприемате важни начинания и нови неща
- да внимавате в разговорите и отношенията с хората – често има неразбиране и се получават конфликти (Меркурий управлява комуникациите)
- да се внимава при подписването на важни договори, ако може да се отложи за по-благоприятно време
- да не се купуват скъпи и големи покупки, особено електроуреди – най-вероятно ще прояви скрит дефект
- ако ходите на доктор е възможно да бъде поставена грешна диагноза

Ретрограден Меркурий е подходящ за:
- обръщане навътре, практики на медитация
- изчистване на стари задължения и незавършени проекти и планове
- повече медитация и йога
- по-спокойно реагиране и изчакване
- срещи със стари приятели
- преразглеждане на стари дела
- регенериране
- завършване на започнати проекти
- всичко, което желаете да приключите
-време е развод, ако сте го планирали

Йога студио 108

Вижте и за Ретроградна Венера и Ретрограден Марс 


Нагоре

Коментари

 1. Petya казва:

  Е да,така е, проверих го лично този период и се съобразих без да искам с това…далече съм от БГ,имах планове, за това, което исках и бях подготвена за него….и то се отложи:) заради ретроградният Меркурий. Знаех, че такав е периодът и бях смирена…:) нещата се случиха, но по-късно и аз съм щастлива сега!:)Търпение……

 2. katia dizova казва:

  На 1 март се наложи да сключвам трудов договор, знаех,че Меркурий е ретрограден и какво ще се случи, но бях притисната до стената и нямаше мърдане. Работодателите искаха да ме прецакат със заплатата, да не говорим, че това беше най-отвратителната ми работа. След 2 месеца се наложи сама да се спасявам и напуснах За мен това беше добиване на опитност какво може да се получи от един Ретрограден Меркурий, е нали трябва и да се научим, иначе как ще се предпазим.

 3. Валентина казва:

  Прерязах си кабела на интернета по погрешка, не можех повече от седмица да вляза в служебната си поща, забравих си паролата на wi-fi след преинсталация на компютъра, огромни проблеми в личното общуване, като партньорът ми е категоричен, че съм направила грешни тълкувания. Ще го запомня този ретрограден Меркурий с уроците, които ми даде. Хубавото е, че получих нова кухня и мебели след дълго планирано обновяване. Друг е въпросът, че не мога да приключа с подреждането и реорганизацията, но ще се наложи. Та така.

 4. Атанас казва:

  За пореден път се нагледах на счупени, откраднати и повредени телефони на 2ма приятели през последния ретрограден период на Меркурий – като цяло съм скептичен към ретроградните цикли на планените, но няма как да не повярваш с Меркурий; твърде много “съвпадения” :)
  И преди съм го виждал в действие с мой хардуер – никак не беше приятно

  • Светлана Благоева казва:

   По-активно е определено ;) и аз много внимавам с техниката и пътуванията през този период… нищо важно не се купува :)

 5. Тони казва:

  Мммм “чудесно”… май започна от днес при мен (4.01.16). Откраднаха ми телефона от ръцете на улицата. Как сега да чакам до 25ти да купувам нов.

  • Светлана Благоева казва:

   На мен като по учебник точно днес пералнята се “предаде” :)

 6. Боби казва:

  Винаги съм мислела, че това са глупости, само че оня ден ме съкратиха от работа съвсем неочаквано и безпричинно. Просто ми предложиха изключително ниска заплата, която не приех и си грабнах чуковете….Дано си намеря скоро нова работа….!!!

  • Светлана Благоева казва:

   Не, не са глупости. Трябва да уважаваме по-големите от нас, те са по-силни и влиятелни. В случая планетите. Ако утре Луната реши да смени хода си, всички заминаваме…
   Ако Слънцето спре да свети? Заминаваме. Ако мине метеорит… край …. всичко си има ред и порядка и ние също тррябва да спазваме хармонията и реда който е в космоса. Каквото е горе, такова е и долу. Пожелавам ви скоро да си намерите хубава работа, която да не започва на ретрограден Меркурий!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>