Йога студио 108
Актуален за 13.08
7 Посетители Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 в Twitter
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 в Инстаграм

Йога за деца в Младост

3 274

Йога за деца в Младост

Курс за деца между 5 и 11 години.  Дати и цени вижте на линка йога за деца

Йога за деца има до 4.04 включително. На 29.02 ще има почивка.

Следващият курс след лятото ще стартира на 26 септември. Ще се състои само при минимум 10 записали се деца. С предварително записване.

Йога студио 108 е едно от първите йога студия в България, които започват да предлагат Йога за деца, още от далечната 2006 г. В основата на Йога за деца е методиката на RYE (Изследване на йога в образованието) и работа с деца.

Цветомила отговаря на някои въпроси, свързани с йога за деца:

  1. Подходяща ли е йога за децата? От каква възраст?

Йога за деца е съвсем естествена и присъща практика за малките и по-големи деца. Класически „Йога за деца“ започва на 7 години и продължава до 11 г., но в съвременния свят вече има и възрастови групи от 3-4 г., до 6-7 г., а от 12 до 14 г. го наричаме Тийн йога.
Няма сложни пози и обяснения в по-малките възрасти. Движенията са естествени и децата ги следват съвсем спонтанно и с лекота.
До 5-6 годишна възраст децата са много интуитивни, а с навлизането в училищна възраст това умение започва да се губи, тук йога може да помогне тази връзка с интуицията да се запази.
Да, влиянието на йога е ползотворно за всички възрасти, особено с навлизането в първи клас.

  1. Практикуването на йога на какво ще научи детето?

Йога е цялостна практика, която подпомага тялото, емоциите и ума. Помага на децата да са здрави и гъвкави не само като физика, но емоционално и психически, което е важно за подрастващия малък човек. Йога е начин да се научим да общуваме пълноценно със себе си и взаимодействащия ни свят.

В Йога Студио 108 практиките за деца са поднесени по любопитен и забавен начин, чрез интерактивни игри за себенаблюдение, интуиция, фокусиране на вниманието, пълноценно общуване. А основният комплекс от пози е представен чрез приказка, в която децата интуитивно се включват, следвайки герои от животинския и растителен свят и усвоявайки знания за същността на природата и хората. Създаваме уютна и споделена среда на доверие и сигурност, в която всеки може да бъде чут и да се изяви. Отделяме време и за релаксация, тишина, творчество.

  1. Кои са най-добрите йога пози за деца?

Децата обожават да имитират и повтарят йога позите, това е инстинкт и така се учат. Особено присъщи им са „планина”, „пеперуда”, „котешки гръб”, „тигът“, „ревящ лъв“ и дори „лотос”. Поза „дърво” например е трудна и изисква постоянство, и именно това е, което ги мотивира, децата естествено следват нуждата от баланс. Проявяват интерес и към трудни за изпълнение пози като „гарван” или стойка на ръце. Има и такива като „жужене на пчела”, които първоначално са им странни, но бързо се усещат удобно в тях, защото ги успокояват и веднага им стават любими.

В ранна възраст ставите на децата са много меки и гъвкави и те с лекота се справят много по-добре и от възрастните. Но поради природата на детския ум, позите се изпълняват динамично, без задържане.

4. Какви са ползите от йога за децата?

В дългосрочен план се развиват редица личностни и социални способности, качества и нагласи – развиване на правилна изправена стойка, осъзнаване на дишането, подсилване на мускулната активност, творческо мислене, емоционална и сетивна интелиентност. Подобряване на баланса, координацията и концентрацията, обогатяване на усещането за другия и начините на комуникация, справяне с притеснения и страхове, възпитаване на добродетели, освобождаване на гласа и себеизразяване.  Подобряване на сръчността, любов към природата и света!

5. Как да научим децата да релаксират?

Техниката за отпускане и релаксация при децата е много специфична, може да включва и движения за осъзнаване на частите на тялото, както и много въображение. За да успеем да ги успокоим поне за малко, имаме нужда от хубава история, която те да си представят и тогава вълшебството се включва и децата утихват и остават в покой.

Йога за деца развива осъзнатост за тяло, ум и дишане.

Ползи:

- Развива сила, гъвкавост, координация, упражнява, укрепва и удължава различни мускули в тялото, без риск от травми
- Прекрасно занимание за децата, които не харесват силовите или отборните спортове.
- Помага за предотвратяване на блуждаенето на ума при децата. Развива тяхното внимание, фокус и концентрация.
- Увеличава въображението и креативността.
- Освобождава от умствена и физическа умора. Увеличава енергийните нива и осигурява дълбока релаксация.
- Предотвратява затлъстяването и насърчава здравословни хранителни навици.
- Помага за преодоляване на негативни емоции като ревност, страх и гняв.
- Подпомага положителната представа за себе си и повишава увереността.
- Подобрява дишането и капацитета на белите дробове.

Преподавател: Цветомира

www.yoga108.bg
Йога студио 108
ул. Д-р Стоян Чомаков 4А, Младост 1, София
0884 000 108

 

 


Нагоре