YogaStudio108
Актуален за 24.02
1 Посетител Онлайн
  • Йога студио 108 във Facebook
  • Йога студио 108 g+
  • Канал в You Tube на Йога студио 108
  • Йога студио 108 във LinkedIn

Сатянанда йога

1 163

Йога като начин на живот – Сатянанда йога

Автор: Светлана Благоева, Сатянанда йога учител

yoga

Йога е живот с чувство и мисъл за осъзнаване на най-важните и висши ценности в живота,
с не-егоистична нагласа. Йога развива хармоничен ред в ума, материята и човека. Йога означава да минем отвъд основните животински инстинкти. Йога е състояние на преодоляване на изкуствените тенденции в живота и отношенията. 

Йога се квалифицира в 5 основни групи и още няколко подгрупи:

Карма йога – пътят на действието;
Бхакти йога – пътят на отдадеността;
Гяна йога – пътят на въпросите;
Раджа йога – Пътят на управление на ума;
Хатха йога – пътят на балансиране на умствената, физическата и духовната енергия в тялото

 Сатянанда йогаКундалини йога – пътят на пробуждане на енергийните центрове;
Мантра йога – пътят на силата на звука;
Дхяна йога – пътят на медитацията;
Крия йога – пътят на спонтанното осъзнаване

Красотата и уникалността на Сатянанда йога идва от това, че има много добра структура като система, както и определени практики, които оригинално идват и са дадени от Свами Сатянанда и са специфични само за тази система.

Сатянанда Йога – Практики

Асана

Асана според дефиницията в Йога Сутрите на светеца Патанджали е “тази поза, която е удобна и стабилна”. В Раджа йога се практикуванит асани, за да развием тази способност, да бъдем в едно положение за продължителен период от време с удобство, както е необходимо за медитация. Според Хатха йога обаче асаните пробуждат енергийните канали и психичните центрове. Те са инструмент, за да се постигне по-високо осъзнаване, което позволява изследването на тялото, дишането, ума и фините състояния на съзнанието.

Днес, асаните са признати за техники, с които повишаваме осъзнаването, създаваме състояние на релаксация, концентрация и медитация. Важна част от този процес е развитието на добро физическо здраве чрез разтягането, масажирането и стимулирането на прана каналите и вътрешните органи с асаните.

Научно изследвания доказват, че асаните са профилактика на болестите, поддържат здравето и имат лечебни способности, затова много специалисти ги използват за коригиране на психо-соматични болести.

Асаните въздействат както върху тялото, така и върху ума. Имаме тенденцията да си мислим че това са две различни неща, но всъщност те са едно. Грубата форма на ума е тялото, а фината форма на тялото е ума. Практикуването на асани интегрира и хармонизира и двете.

Пранаяма

Пранаямата обикновено се превежда като “контрол на дишането”. Въпреки, че това тълкуване може да изглежда правилно, тя не предава пълния смисъл на думата. Прана означава “жизнена енергия” или “жизнена сила”, аяма означава “да се разшири”, съответно пранаяма е разширение на жизнената енергия. Тази жизнена енергия е отговорна за всички изживявания, включително физически и духовни.

Пранаямата хармонизира праничното тяло, което представлява мрежа от нервни канали, носещи жизнената сила на всяка клетка и орган и ги зарежда с живот и динамика. Пранаямата е и част от подготвителните практики за събуждане на чакрите (психическите центрове) и в помощ на усъвършенстването на крия и кундалини йога.

В миналото пранаяма са учели малцина избрани като част от по-висша йога практика, но в хода на времето Свами Сатянанда Сарасвати даде светлина върху пранаямата и я въведе като част от ежедневната йога садхана. Последователността, в която се обучава пранаяма днес в много от йога школите са разработени от Бихарската школа по йога.

Йога нидра

Йога нидра е създадена от Свами Сатянанда Сарасвати с помощта на традиционни tантра практики и тя е оказала и има голямо влияние върху света на йога. Йога нидра е техника на пратяхара, в която умът се справя с разсеяността си и релаксира. Тази практика има силно трансформиращ ефект върху практикуващите я.
Тази практика е бижуто на Сатянанда йога – Йога нидра, практика на специфична релаксация от легнало положение с цел да освободи максимално тялото от напрежение, но и умът да се освежи и да изчисти натрупани впечатления и емоции, които създават тревожни състояния, така че човек след тези 15 мин. се чувства много освежен, отпочинал и с голям заряд.

Хората смятат, че са релаксират, когато се отпуснат на канапето с чаша чай или кафе, друго питие или цигара и четат вестник или гледат телевизия. Но това в действителност, е само отклоняване на вниманието от сетивата. Изследвания през ХХ век за съня доказват, че дори изживяването на този “традиционен рай” рядко ще прогони стреса. Истинската релаксация е преживяване, което далеч отвъд всичко това. За абсолютна релаксация човек трябва да остане буден и осъзнат. Това е йога нидра, състояние на динамичен сън.

Йога нидра е систематичен метод за предизвикване на пълно физическо, психическо и емоционално спокойствие. По време на практиката изглежда така, сякаш спим, но съзнанието функционира на по-дълбоко ниво на съзнателност.

Медитация

Техниките на концентрация и медитация в Сатянанда йога ™ са разработени на базата на древни писания. Практиките на пратяхара (успокояване на ума), дхарана (концентрация), дхяна (медитация) и лая йога техники са извлечени от Упанишадите, Тантрите и други традиционни текстове. Всички техники имат различни нива и етапи на практика, които са строго дефинирани в Сатянанда йога ™ традицията.

Ето и описание на три Сатянанда Йога™ техники за медитация :

Антар Моуна се занимава с дейността на съзнателния ум. В Антар Моуна има осъзнаване на мислите и умствената активност. Техниката включва създаване, преобразуване и накрая установяване на контрол върху мисловните процеси.

Аджапа Джапа е повторение на мантра с дишането по така наречените психични пасажи. Мантрата може да бъде лична мантра, дадена от гуру или универсалната мантрата на дишането Со Хам, чието спонтанно повторение е в сърцевината на Аджапа джапа.

Тратака включва взиране в една точка, като най-често използване пламък свещ, за да се предизвика успокояване и концентрация на ума.

Паванмуктасани

Паванмуктасаните са важен принос в Йога, даден от традицията на Сатянанда йога. Паванмуктасаните са създадени е самия Свами Сатянанда – по-леки и фини практики за ставите, храносмилателната система, гърба и отблокиращи и огъвкавяващи техники в III части. Те са едновременно лесни, стимулиращи тялото и енергията и подготвящи за по-трудните практики.  Имат благоприятно въздействие върху ума – активират концентрация  и осъзнаване, а и са много приятни за изпълнение.

Част I – анти-ревматични
Част II – за храносмилателната система
Част III – Шакти бандхи или енергетизиращи и отблокиращи

Мудри и Бандхи

Мудрите могат да бъдат описани като психически, емоционални, разказващи и естетически жестове или нагласи, които насочват индивидуална пранична сила към универсалната или космическа сила.
Бандхите целят да заключат прана в определени области на тялото и да я пренасочат за целите на духовното пробуждане.

Шаткарми – Очистителни техники

Шаткармите се състоят от шест групи пречистващи практики, които хармонизират различните аспекти на тялото и личността, предизвикват физическо и психическо пречистване и баланс. Основните са джала нети – прочистване на носа, Кунджал крия – прочистване на стомаха и Лагу Шанкапракшалана – пречистване на цялата храносмилателна система.

В Сатянанда йога присъства целият набор от техники, които предлага класическата ЙОГА.

Светлана Благоева, Сатянанда йога учител и създател на Йога студио 108


Нагоре